Τετάρτη 12 Ιουλίου 2006

Η Αννίτσα (και οι ελπίδες τής ντροπής)

Στις 15 Ιουλίου τα καθάρματα τής χούντας τού Ιωαννίδη (ηθικός αυτουργός τού εγκλήματος τής τουρκικής εισβολής) με πραξικόπημα "εισβάλλουν" στην Κύπρο, δίνοντας έτσι τη χρυσή ευκαιρία στην Τουρκία (φυσικός αυτουργός) να εισβάλει στο Νησί...
Εν όψει αυτής τής καταθλιπτικής επετείου, έγραψα το κείμενο Η Αννίτσα (και οι ελπιδες τής ντροπής), το οποίο προθυμοποιήθηκε να δημοσιεύσει στο μπλογκ του ο αγαπημένος μου Νίκος Δήμου.

Αν θέλετε να το διαβάσετε πηγαίνετε εκεί:

http://doncat.blogspot.com/2006/07/blog-post_13.html

Τον ευχαριστώ ολόψυχα , Με αγάπη - Παράγραφος

ΥΓ.1 Γιατί "ελπίδες τής ντροπής"; Επειδή βουλευτές και δημοσιογράφοι, επί σειρά ετών, έμμεσα καλλιεργούσαν, στους συγγενείς και φίλους τών αγνοουμένων, την πεποίθηση/πίστη ότι κάποιοι αγνοούμενοι είναι ακόμα ζωντανοί ή και... φυλακισμένοι.

ΥΓ.2 Παράκληση: Εάν επιθυμείτε να με τιμήσετε με κάποιο σχόλιο τής αρεσκείας σας, παρακαλώ αφήστε το εκεί, στο μπλογκ τού Νίκου Δήμου. Αν όμως κάποιον τον διευκολύνει περισσότερο να αφήσει το σχόλιό του εδώ, είναι ευπρόσδεκτος.



ΕΠΙΜΕΤΡΟ

cyberdust said...

"Στην πυρά" (Αντί Αννίτσας το αναγνωσμα).

Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, με τίτλο "Η πρώτη διχοτόμηση", είναι εθνικώς απαράδεκτο. Το βιβλίο αυτό προσβάλλει την κυρίαρχη εθνική μας ιστοριογραφία. Ο συγγραφέας, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται ανατρεπτικός, αιρετικός, προκλητικός. Το νέο βιβλίο θέτει υπό αμφισβήτηση τους ήρωές μας, τους ηγέτες μας, την ιστορική μας αυτογνωσία." [Απόσπασμα από σχόλιο που έγινε στο μπλογκ του ΝΔ]

[Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ], @ cyberdust

Καλημέρα σας, αγαπητέ φίλε.

1.

Αυτά τα κειμενα του κυρίου Μ. Δρουσιώτη δεν τα έχω υπόψη μου. Έχω ασφαλώς υπόψη μου, ένα δυο βιβλία του, στα οποία όμως βρήκα πολλές υπερβολες και γι΄ αυτό ο κύριος Μ. Δρ. δεν συγκαταλέγεται στους συγγραφείς που διαβάζω με έντονο ενδιαφέρον. Ο κος Μ. Δρ. όμως έχει άποψη, την τεκμηριώνει κι όποιος θέλει τον αποδέχεται. Ο συγγραφέας δεν υποχρεώνει κανέναν να του βγάλει το καπέλο.

Και το σημαντικότερο όλων: πρέπει να χαιρόμαστε που στη δημοκρατία μας ακούγονται όλες οι απόψεις, είναι τιμή μας, είναι υποχρέωσή μας, το επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός μας. Κι όμως, κάποιοι θα προτιμούσαν τη φίμωση, τη λογοκρισία, το να μας υπαγορεύουν τι να διαβάζουμε και τι να πιστεύουμε, τι να γράφουμε και που να τα δημοσιεύουμε. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι μισαλλοδοξία και συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας.

2.

Τι σας ενόχλησε, αγαπητέ φίλε στην Αννίτσα;

- Που ο πατέρας της ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (15 Ιουλίου) είχε συλληφθεί (ανήκε στην ΕΔΕΚ) κατά το πραξικόπημα και είχε κακοποιηθεί αγρίως;

- Σας ενοχλεί που παρόλη την ταλαιπωρία του, αντί να μείνει στο νοσοκομείο, μια μέρα μετά την εισβολή σηκώθηκε (εθελοντικά) και πήγε να πολεμήσει στη Κυρήνεια;

- Σας ενοχλεί που αιχμαλωτίστηκε από τη ... δίψα (είχαν ξεμείνει από νερό) με άλλους στρατιώτες (οι περισσότεροι επέστρεψαν) οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί μέσα σε ένα χαράκωμα τρεις μέρες;

- Σας ενοχλεί που τον μετέφεραν στα Άδανα και μέρα νύχτα τους ξυλοφόρτωναν και δεν μπορώ να σας πω τι άλλα τους έκαναν;

- Σας ενοχλεί που αρκετοί αιχμάλωτοι επέστρεψαν ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ, άρρωστοι και κάποιοι δεν επέστρεψαν ποτε;

- Πείτε μας, τι σας ενοχλεί;

3.

Α, σας ενοχλησε η αναφορά μου στις Τουρκοκύπριες "Αννίτσες" και στους Τουρκοκύπριους Αγνοουμένους.

Μα η Κυπριακή Δημοκρατία μας είναι εκείνη που μέσα από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (P.I.O), αναφέρει λεπτομερώς στην επισημη ιστοσελίδα της ΚΑΙ ΤΟΥΣ Τ/Κ αγνοουμένους. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ.

Παραθέτω το απόσπασμα που μιλάει ΚΑΙ για τους Τ/Κ αγνοουμένους:

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) δημοσιεύει τον κατάλογο των Τ/Κ αγνοουμένων

Η κυβέρνηση [της Κυπριακής Δημοκρατίας] προχωρώντας ακόμη ένα βήμα δημοσίευσε 12 Μαΐου 2003 στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα ονόματα των Τ/Κ αγνοουμένων. Στις 5 Ιουνίου 2003 πληροφορούσε τους συγγενείς των Τ/Κ αγνοουμένων ότι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τυχόν αποτελέσματα για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων συγγενών τους. Στην ανακοίνωση εσημειώνετο επίσης ότι για 201 περιπτώσεις από τις 500 που περιέχονται στον κατάλογο των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων έχουν δοθεί, στα πλαίσια της εφαρμογής της Συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 για τους αγνοουμένους, στον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο στοιχεία και πληροφορίες για τον θάνατο και τον τόπο ταφής των προσώπων αυτών. "

Αυτά τα λέει η Κυβέρνηση τής ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, εμείς οι Ελληνοκύπριοι, ο Πρόεδρος. Δεν τα λέω εγώ. Δεν τα λέει ο "αιρετικός" Μ. Δρουσιώτης. Ούτε τα βγάζουν από το μυαλό τους οι "κακοί"!

Με αγάπη - Παράγραφος

15 Ιούλιος, 2006 08:48

54 σχόλια:

paragrafos είπε...

@ harry reloaded

Φίλτατε κύριε Χάρρυ,

είναι κρίμα που στο δικαστήριό σας βλέπετε θύματα και ενόχους μόνο στη μια πλεύρα.

Ξαναδιαβάστε την ιστορία προσεκτικά και θα δείτε οτι ο εθνικισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός, η κακουργία, η άγνοια και το τυφλό συμφέρον (οι πραγματικοί ένοχοι) βρίσκονται παντού.

Με αγάπη

Α.

Eleni63 είπε...

Εγώ το περίμενα μέρα με τη μέρα αυτό το ποίημα.
καμιά δεκαριά ακόμη ....
Σε ευχαριστώ που δίνεις νόημα στην αναζήτηση ανθρώπων μέσα από τούτο το μαγαζί, το μπλογκ!

Eleni63 είπε...

harry reloaded said...
Εντελως λαθος & πληρως ρατσιστικη η 1000ειπωμενη θεση οτι οι Τουρκοι γυρευαν ευκαιρια. Σε κανενος το μυαλο,ουτε του πλεον φασιστα τυπου Ερμπακαν,δεν υπηρχε ...
Αυτά κατάλαβες Χάρυ από όσα λέει η Παράγραφος?
Ρατσίστρια η Αννίτσα?
Μα Χάρυ θα μπορούσε να ήταν πολίτης οποιασδήποτε χαμένης ελπίδας του κόσμου, η Αννίτσα. Θα μπορούσε να είναι η ίδια η ελπίδα.

paragrafos είπε...

Eleni63 said...
"Αυτά κατάλαβες Χάρυ από όσα λέει η Παράγραφος?
Ρατσίστρια η Αννίτσα?
Μα Χάρυ θα μπορούσε να ήταν πολίτης οποιασδήποτε χαμένης ελπίδας του κόσμου, η Αννίτσα. Θα μπορούσε να είναι η ίδια η ελπίδα."
-------------------------

Αγαπημένη Ελένη,

ο εκλεκτός κύριος Χάρρυ δεν σχολίασε το αφήγημα αλλά τη φράση που έχω στο εδώ ποστ "έδωσε την χρυσή ευκαιρία στην Τουρκία".

Παρένθεση: Βασικά η φράση αυτή αποδίδεται στους Γ. Τενεκίδη και Γ. Κρανιδιώτη. Την χρησιμοποιεί όμως κατά κόρον και ο Κουλουμπής.

Με αυτήν την πεποίθηση διαφώνησε ο κος Χαρρυ.

Με αγάπη

Α.

paragrafos είπε...

@harry reloaded

Κε Χάρρυ, ο Κρανιδιωτης είναι Κύπριος. Τον αδικείτε. Υπήρξε σπουδαίος άνθρωπος και κάθε άλλο παρά "τουρκοφάγος". Καμία σχέση με τον Πάγκαλο. Ρωτήστε αυτούς που τον γνώρισαν από κοντά. Και ήταν τραγωδία για την Κύπρο ο χαμός του... Ήταν ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να μας κατευθύνει σωστά, να μας καθοδηγήσει στις παραμονές του δημοψηφίσματος... Δυστυχώς έφυγε πριν την ώρα του, επικράτησε μέσα μας ο φόβος και...

http://www.cyprusnet.gr/ske/SkePages/PAGE66.html

drakouna είπε...

Paragrafe, έγραψα σχόλιο στον Doncat πριν δω ότι ήδη γράφεις για τη στάση της Κυβέρνησης εδώ. Απαράδεκτοι στο θέμα των αγνοουμένων.

paragrafos είπε...

drakouna said...
Paragrafe, έγραψα σχόλιο στον Doncat πριν δω ότι ήδη γράφεις για τη στάση της Κυβέρνησης εδώ. Απαράδεκτοι στο θέμα των αγνοουμένων.
--------------------------
Αγαπητή φίλη,

με την παρένθεση στον τίτλο (και οι ελπίδες τής ντροπής) αυτό ακριβώς είχα σκοπό να καταγγείλω: την απαράδεκτη στάση όλων των κυβερνήσεών μας... δυστυχώς.

Με αγάπη

Παράγραφος

Nyktipolos είπε...

Ο ένας είναι αρβανίτης και τουρκοφάγος, ο άλλος γραικός, άλλος γραικόφωνος, άλλος ρωμιός... εσείς κύριε χάρυ τι είστε;

Eleni63 είπε...

OK, Χάρρυ και Παράγραφε, δικαιολογείστε τον ενθουσιασμό μου.
Προέταξα την Αννίτσα και γι'αυτό.
... έχω όμως την αίσθηση ότι οι αγνοούμενοι είναι ελαφρώς αγοούμενοι και στα σχόλια.Ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας.

paragrafos είπε...

Eleni63 said...
"... έχω όμως την αίσθηση ότι οι αγνοούμενοι είναι ελαφρώς αγοούμενοι και στα σχόλια.Ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας."
-------------------------

Αγαπημένη Ελένη,

νομίζω ότι χτυπησες κεντρο. Δεν είναι παράξενο; (Τι εξήγηση να υπάρχει άραγε; Ποιος ξέρει...)


με περιέργεια

και πάντα με αγάπη

Α.





... έχω όμως την αίσθηση ότι οι αγνοούμενοι είναι ελαφρώς αγοούμενοι και στα σχόλια.Ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας.
----------------------

Ecumene είπε...

Τρεχα στου Νίκου..παρεξηγηση...

paragrafos είπε...

Ergotelin said...
Τρεχα στου Νίκου..παρεξηγηση...
--------------------
Δυστυχώς εκεί ήμουνα και εκεί είμαι. Είδα... Σ΄ ευχαριστώ

Με αγάπη

Παράγραφος

Aphrodite είπε...

Τι έγινε πάλι μωρέ Παράγραφε, αμάν πια....

Τι να πω, τα είπα όσο καλύτερα μπορούσα εκεί....

Παρεξήγηση και μεταξύ μας?

!!!!!

(μ'αρέσει που είπα ότι δεν θα ξαναμπω γιατί δεν αντέχω, αλλά νά'μαι!)

paragrafos είπε...

@ aphrodite

Άνθρωποι είμαστε Αφροδίτη μου. Είναι κατι θέμα βαρύ, θέλω να πω δεν προσφέρεται για πολύ έντονα... ψυχραιμες συζητήσεις. Κι έγινε ό,τι έγινε...

Με αγάπη

Α.

Aphrodite είπε...

Aκριβώς αυτό, αλλά να, τώρα, πικραθήκαμε...
:((((

paragrafos είπε...

aphrodite said...
Aκριβώς αυτό, αλλά να, τώρα, πικραθήκαμε...
:((((
--------------------
Αφροδίτη μου, εγώ τα μικρά πράγματα τα ξεχνάω ευκολα. Ούτε κακίες κρατάω ούτε τίποτε. Αφού συγχώρεσα ακόμα και τον σαλτάρω, οι μικροπαρεξηγήσεις νομίζεις θα με στεναχωρέσουν;

Και η παρεξήγηση με το ηλιόδεντρο έχει κι όλας φύγει από μέσα μου και νομίζω θα της μιλήσω και είναι καλός άνθρωπος, θα καταλάβει ότι κανείς μας δεν είναι κακοπροαίρετος και όλα μέλι γάλα.

Ασφαλώς ο ΝικόΔημος εξοργίστηκε και αυτό είναι κακό γιατι αξίζει καλύτερης συμπεριφοράς και ουχι παρεξηγήσιμης.

Δεν ξεχνώ τα πολύ μεγάλα: κι ένα από αυτά είναι κσι η οφειλή μου σε ορισμένους ανθρώπους (όπως εσύ για παράδειγμα).

Σ΄ αγαπώ

Α.

museologist είπε...

Πολύ όμορφο Παράγραφε. Το θέμα των αγνοουμένων όντως πονάει πολύ και ομολογώ ότι μέχρι πολύ πρόσφατα πίστευα ότι ίσως να υπάρχουν επιζώντες...Βλέπεις, αυτή η ελπίδα δεν θέλει πολύ τροφή...ζει έτσι, και με τα ψέμματα...

paragrafos είπε...

@ museologist said...
Πολύ όμορφο Παράγραφε. Το θέμα των αγνοουμένων όντως πονάει πολύ και ομολογώ ότι μέχρι πολύ πρόσφατα πίστευα ότι ίσως να υπάρχουν επιζώντες...Βλέπεις, αυτή η ελπίδα δεν θέλει πολύ τροφή...ζει έτσι, και με τα ψέμματα...
-------------------------
Εμείς έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Οι πολιτικοί μας όμως ήξεραν και για ψηφοθηρικούς λόγους μας έλεγαν ψέματα... δυστυχώς..

Σας ευχαριστώ πολύ για τα ωραία σας λόγια

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

@ harry reloaded said...

"Ουσιαστικα οι Κυπριοι εχουν την ιδια πολυφυλετικη συνθεση με τους Βυζαντινους ,με πολλους ιταλους,αραβες & κυπριοποιημενους εβραιους,οπως Σαμψων, Σολωμου,Ματσακης ,Δαυιδ κλπ."
------------------------------

Κύριε Χάρρυ, προσωπικά δεν πιστεύω ότι όλα αυτά περι καταγωγής των.. ειδών καθορίζουν κάποια συμπεριφορά. Μάλιστα όποιος από αυτούς που μου λέτε εχει εμμονή με την καταγωγή του και το αίμα του και τα γονίδιά του, μάλλον δεν είναι καλά. Άλλωστε οι γενετιστές (Αλαχιώτης) έχουν αποφανθεί ότι οι άνθρωποι με εξαίρεση τις γνωστές εξωτερικές διαφοροποιήσεις είμαστε όλοι η ίδια σκ*ράτσα: πόλεμοι, σκοτωμοί, μίσος, συμφέρον... Εκτός εάν μορφωθούμε, αν μάθουμε να σκεφτόμαστε φιλάνθρωπα και να στοχαζόμαστε επίσης ανθρωπιστικά. Τι τα θελουμε όλα τα άλλα περί ράτσας και καταγωγής; εκτός να συζητάμε για σκυλιά - αν και τα σκυλιά αποφεύγουν αυτές τις... συζητήσεις...

με αγάπη

(και με καποια διάθεση να σπάσω τον πάγο -ελπίζω να μη σπασω τα μούτρα μου)

Α.

paragrafos είπε...

harry reloaded said...
Ο εθνικισμος & ο ρατσισμος χτυπιουνται δια της...σωστης κατηγοριοποιησης...
------------------------------

Κύριε Χάρρυ, εμένα οι κατηγοριοποιήσεις του ενος και του άλλου δεν μου λένε τίποτε. Είναι σαν τους χριστιανούς που λενε πιστεύω στο Χριστό και κάνουνε άλλα. Εν αρχή ήν η πράξις, τι κάνει ο ένας κι ο άλλος. Αν εσείς θελετε να κατάγεστε από εδώ ή από εκεί κι έχετε μέσα σας αγάπη για τον Ανθρωπο, τι με νοιάζουν τα υπόλοιπα; Η πράξις είναι η λυδία λίθος του ανθρώπου: η πράξις προς τον συνάνθρωπο. Νομίζετε ότι τοσοι δολοφόνοι και βιαστές που κυκλοφοράνε, βλάπτουν το συνάνθρωπο λόγω του ότι έχουν συνείδηση της ... καταγωγής τους;

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Ακριβως επειδη εχει μισος,θελει να το βασισει σε ( ανυπαρκτη) καταγωγη απο " ανωτερη ρατσα".
---------------------------------

Δεν νομίζω, κε Χάρρυ, ότι ο κόσμος έχει τόσο μίσος μέσα του, όσο νομίζετε, ανεξάρτητα από τις όποιες χαζοταυτότητές του. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Α... κριμα, διακόπτω, ξύπνησε η κορούλα μου, την αγάπη μου κε Χαρρυ, θα επανέλθω. Μ΄ αρέσει το θέμα σας και η ψυχραιμία με την οποία το χειριζόμαστε.

Καλή σας μερα

Με αγάπη

Α.

paragrafos είπε...

Ακριβως επειδη εχει μισος,θελει να το βασισει σε ( ανυπαρκτη) καταγωγη απο "ανωτερη ρατσα".
-------------------------
Όπως είπα και νωρίτερα, κύριε Χάρρυ, τα περί ράτσας μου θυμίζουν κυρίως... σκύλους.

Έχω ένα σκύλο ράτσας (λαμπραντόρ) και δεν το μετάνιωσα. Μας το υπέδειξαν στην αμερικανοί ειδικευμένοι ψυχολόγοι που χρησιμοποιούν τα ντοκ-ντογκς, δηλαδή σκυλιά λαμπραντόρ που έχουν εκπαιδευτεί για να φτιάχνουν τη διάθεση στα άρρωστα παιδάκια.

Όταν είχαμε ξεκινήσει την κετογενική δίαιτα, στον Μέιγιο Κλινικ, το παιδί αντέδρασε και δεν ήθελε τίποτε να φαει. Εκλαιγε με παραπονο συνέχεια - ήθελε "ωμι και τσυί", ψωμί και τυρί. Ο γιατρός είπε, καλύτερα που δεν τρώει τίποτε, θα ανέβουν γρήγορα οι "κετώνες"... Και πράγματι, από την πείνα, ανέβηκαν οι κετώνες και εκεί που οι κρίσεις ήταν 100, σε δυο τρεις μέρες εξαφανίστηκαν!!!

Όμως το παιδί ζούσε την πείνα ως αδικαιολόγητη στέρηση και συνεχώς έκγλαιγε. Ώσπου έγινε το θαύμα: ήλθε ένα σκυλάκι (σκύλαρος ήταν) στο δωμάτιο κι αμέσως βρήκε το κέφι της, άρχισε να γελάει και μετά άρχισε να τρωει το κετογενικό διαιτολόγιο.

Εκτοτε είμαι... ρατσίστρια με τα.. σκλυλιά. Μόλις ήρθαμε στη Λευκωσία, αμέσως αγοράσαμε ένα καθαρόαιμο (εκεί να δείτε... γλαρο για... αστακό...) μας κόστισε πάνω από 1000 ευρώ!

Αναφορικά τώρα με τους ανθρώπους, όπως ειπα, θεωρώ τα περί ράτσας εντελώς κουτά. Σε ατομικό μάλιστα επίπεδο, το πράγμα καταντάει γελοίο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτές τις ταυτότητες τις έχουν για να τις έχουν και δεν προδιορίζεται από αυτές η ποιότητά τους. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ράτσες αλλά άτομα και ομάδες που έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Αν έσείς θέλετε να λέγεστε γραικός, έλληνας, γραικο-αλβανός, αλβανο-ελληνο-γραικός, αρχαιο-γραικο-τουρκαλβανος, αραβο-εβραιο-ελληνοκύπριος και ουτω καθεξής, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για την ποιότητα του ήθους σας. Μπροτείτε να ονομάζεστε όπως θελετε αρκεί να σέβεστε το δικαιώμα του αυτοπροσδιορισμού στοους άλλους και κυρίως στις μειονότητες.

Όμως κύριε Χάρρυ, όλα αυτά είναι ΛΟΓΙΑ. Η πράξη είναι η μόνη ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ο πατέρας μου στα λόγια ήταν ο ... καλυτερος άνθρωπος του κόσμου: αριστερός, με...συμποτες τουρκοκύπριους, με όραμα για την κοινή πατρίαδα, ειρηνόφιλος και όλα αυτά που λέει καθε αντιρατσιστής. Στην οικογένειά του όμως ήταν ΓΟΥΡΟΥΝΙ, κτήνος, τέρας με περικεφαλαία.

Εμαθα λοιπόν να γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τα λόγια όταν πρόκειται να δω την ποιότητα του ανθρώπου. Όλα αυτά που λετε για τους αυτοπροσδιοριμούς είναι εν μέρει αλήθεια όμως κρύβουν και μεγάλη προκατάληψη.

Εχω ένα γείτονα (είπα το περιστατικό, τις προαλλες στην Artanis που ήθελε να χαρίσει ένα σκυλάκι), έχω λοιπόν ένα γείτονα, γνωστό "φασιστόμουτρο" κατά την πεποίθησή μας... Αυτός όμως έχει τρέλα με τα γατιά και τα σκυλιά κάθε είδους κι όχι ράτσας. ΤΑ αφήνει και αναπαράγονται γιατι δεν έχει λεφτά για στειρώσεις. Και τι κάνει: πηγαίνει στις Χρυσές Αγγελίες (είναι δωρεάν οι καταχωρήσεις): "χαρίζονται γατάκια έτσι, σκυλάκια αλλιώς κλπ"

Αυτο λοιπόν το... φασιστόμουτρο έβαλε μια αγγελία, τις προάλλες. Είχε καμποσα άσπρα γατάκια. Και ποιος ήλθε λέτε στο σπιτι του;;; Μια οικογένεια Τουρκοκυπρίων!!! Στην αρχή ξεροκατάπιε αλλή η δύναμη της αγάπης για τα γατιά έφερε την ... επαναπροσέγγιση. Μου μιλούσε με συγκίνιση για τα γατιά που βρήκαν σίγουρη οικογένεια... Αλλά πίσω από τα λόγια του είδα τη νίκη της ανθρωπιάς κατά του μίσους και του φανατισμού...

Η αγάπη, κύριε Χάρρυ, έχει μεγάλη δύναμη.

Ενα ακόμα περιστατικό:

ο χρηματοδότης των δωρεαν DVDs είναι με τα δικά σας μετρα φασιστόμουτρο (μισεί τους Τούρκους-για τους δικούς του λόγους). Ξέρετε όμως ότι η επιληψία του παιδιού του τον έκανε να ξεπεράσει το μίσος του; Ξέρετε ότι έστειλε στην Τουρκία dvds - μας το ζήτησε μια φίλη από τη Γαλλία και τώρα σχεδιάζει να καλέσει στο σεμινάριο που θα γίνει και Τουρκοκύπριους;

Κατά την γνώμη μου, κύριε Χαρρυ, οι εξισώσεις σας είναι ερμητικά κλειστές. Δεν αναπνέουν της ζωής τις συντυχίες. Εμφανίζονται ως θεωρήματα που ναι μεν έχουν εκφράζουν μια αληθεια, ωστόσο η αλήθεια αυτή είναι αποστειρωμένη απο την ίδια τη ζωή και τις ευκαιρίες που να μας δίνει για να γίνουμε Ανθρωποι.

Εν τέλει, τι με νοιάζει αν αύριο κύριε Χάρρυ, η κόρη μου "αύτοπροσδιορίζεται" κατά τη συνταγή σας και μοιάζει στον πατέρα μου;


Με πολλή αγάπη

Α.

Nyktipolos είπε...

@ harry

Ο εθνικός προσδιορισμός είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε ατόμου. Όποιος γουστάρει μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως έλληνας, τούρκος, αρβανίτης, μακεδόνας, αφρικανός, γκραικός και ότι τραβάει η ψυχή του. Αυτό το δικαίωμα το αφαιρούν οι φασίστες (γι αυτό προσέξτε όταν μιλάτε περί φασισμού). Βεβαίως και δεν υπάρχει λαός στον πλανήτη, εκτός ίσως από κάποιες χαμένες φυλές στις ζούγκλες του αμαζονίου που να μην έχει προέλθει από προσμίξεις. Δεν καταλαβαίνω τι γλαυκας κομίζεται στη συζήτηση αναφερόμενος στις καταβολές των κυπρίων. Δεν αφαίρεσε κανείς το δικαίωμα στον πλέον ανακατεμένο λαό του πλανήτη μας να αποκαλεί εαυτόν αμερικάνο. Θα αφαιρέσει το δικαίωμα σε όποιον κύπριο θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ελληνοκύπριος (ή έλληνας) αν το επιθυμεί;

@draguna,
με συγχωρείτε που θα σας απαντήσω εδώ σχετικά με σχόλιό σας σε άλλο ποστ, αλλά εδώ υπάρχει η δυνατότητα μιας "συζήτησης" εκεί όχι.
Γράφετε λοιπόν: "ώσπου υπάρχουν Κύπριοι που πάνω απ'όλα νιώθουν Κύπριοι, και όχι Έλληνες ή Τούρκοι ή απόγονοι του Περικλή ή του Ιμπραχίμ ή δεν ξέρω ποιου άλλου πεθαμένου, τότε το νησί δεν θα διχοτομηθεί."

Επειδή ζω σε αυτό το όμορφο νησί με δική μου επιλογή περίπου δύο χρόνια, θέλω να σας πω ότι με λύπη μου διαπιστώνω ότι αν πάψετε να νιώθετε έλληνες (που σημαίνει να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού) δεν θα γίνεται κύπριοι, αλλά νεοέλληνες, ή μάλλον όπως είπε ο Σαββόπουλος για τους εν ελλάδι έλληνες, τσιφτετέλληνες. Δείτε τι γίνεται γύρω σας. Τι παίζουν τα ραδιόφωνά, η τηλεόρασή, τι ακούνε ή τι διαβάζουν οι νέοι κύπριοι... Είτε το θέλετε είτε όχι, η πολιτιστική σας ζωή (άρα και ο εθνικός προσδιορισμός σας) είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη στην ελλάδα. Όσο δεν το αναγνωρίζετε, (άρα δεν συμμετέχετε στο διαρκές του γίγνεσθαι) δεν θα δημιουργείτε κάτι δικό σας, αλλά θα εισπράτετε απλώς τα σκουπίδια των ελληνικών ΜΜΕ χωρίς αντίλογο.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Καλημέρα, Παράγραφε! Σε στεναχωρήσανε; Μη μασάς, ξέρεις εσύ...

paragrafos είπε...

synas said...
Καλημέρα, Παράγραφε! Σε στεναχωρήσανε; Μη μασάς, ξέρεις εσύ...
------------------------

Καλημέρα καρδούλα μου,

προς στιγμήν ταράχτηκα, μετά πέρασε αμέσως. Ανθρωποι είμαστε. Κάποτε η ασάφεια και η βιασύνη προκαλούν τέτοιες παρενέργειες-παραξηγήσεις.

Φιλιά με πολλή-πολλή αγάπη

Α.

zinon είπε...

Όσον αφορά στο υπέροχο κείμενο που μας χάρισες, Παράγραφε, τα είπα και στο σχόλιο του doncat.

Μία κουβέντα μόνο: Η κατηγοριοποίηση είναι συνυφασμένη με το φασισμό. Ο καλός απέναντι στον κακό που οφείλουμε να εξαφανίσουμε. Και γενικότερα οι κατηγορίες ανθρώπων που δε δικαιούνται να αναπνέουν και να τους βλέπουμε, γιατί μας χαλάνε τη μαγιονέζα. Τώρα βέβαια που ανάλογα με την εποχή είναι και άλλοι αυτοί που καλύτερα να μας αδειάζουν τη γωνιά δεν προβληματίζει κανέναν μας;;;

Ο φασισμός δεν είναι θέμα συστήματος διακυβέρνησης, αλλά στάσης ζωής. Η διαμόρφωση απόψεων επί τη βάσει κατηγοριοποίησης είναι άκρως επικίνδυνη!!!

Eleni63 είπε...

Παράγραφε καιρόν να ανεβάσεις ένα άλλο κείμενο. Να ταράξεις τα νερά!
Μακάρι να είχα επισκεψιμότητα να καλούσαμε πολλούς. Αλλά σιγά σιγά θα γίνει και αυτό.
Ούτως ή άλλως γράφεις χαμηλόφωνα.
Εμένα η πρόσκληση ισχύει. Κυριακή - Δευτέρα πάλι εδώ με ένα νέο ποστ!

paragrafos είπε...

@ Eleni63 said...
"Παράγραφε καιρόν να ανεβάσεις ένα άλλο κείμενο..."
-------------------

Αγαπημένη μου Ελένη,

Τελικά οι αντιδράσεις των άλλων, σε αυτά που γράφουμε εδω μέσα, είναι απρόβλεπτες: θυμίζουν το χέρι του μάγου που ψαχουλεύει το καπέλο και κάθε λίγο και λιγάκι σε εκπλησσει - συνήθως ευχάριστα.

Με αγάπη

Α.

Eleni63 είπε...

καλού κακού γράψε και κανένα καινούργιο.

paragrafos είπε...

Eleni63 said...
καλού κακού γράψε και κανένα καινούργιο.
-----------------
Αγαπημένη μου Ελένη, σ΄ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Όπως σου έχω πει υπάρχουν αρκετα ακατέργαστα κείμενα. Εκείνο που λείπει είναι η ψυχικη διάθεση. Μόλις τη βρω, θα σου στείλω ένα κείμενο προσωπικά.

Πάντως θα ήθελα να σου... μοιάζω: έχεις μέσα σου απίστευτη γενναιοδωρία: που είναι η γυναικεία ζήλια σε σενα; Τι διάολο υπερβάσεις έχει κάνει με τη φύση μας; Πώς τα καταφέρνεις;

Σ΄ αγαπώ, στ΄ αληθεια

Α.

paragrafos είπε...

harry reloaded said...
Δεν καταλαβαινω αν συμφωνουμε με αλλα λογια...ΟΙ ανθρωποι ανηκουν σε ρατσες
-----------------------

Δεν νομίζω ότι οι Αλβανοί ή οι Γερμανοί είναι εκ φύσεως εγληματίες, όπως λετε. Εκ φύσεως ζώα, είμαστε όλοι. Οι κοινωνία μας εξανθρωπίζει. Κι εσείς αν ήσασταν κι εγώ ίσως, στη νεολαία του Χίτλερ, πώς θα συμπεριφερόμασταν;

Είναι ζήτημα αγωγής, παιδείας, δηλαδή ανθρωπιάς ή "πειθραρχίας", φανατισμου και μισαλλοδοξίας.

Αυτή η "συμβολική" που χρησιμοποιείτε (αλβανός=μπάτσος=χουντικός κλπ), αυτή η κοινωνιοβιολογία σας, ακούγεται κάπως "ρατσιστική" μειωτική για τους λαούς αυτούς. Οι Αλβανοι έτσι οι Γερμανοί αλλιώς...

Όλοι μας οι άνθρωποι είμαστε δυνάμει κτήνη και όλοι μας δυνάμει Ανθρωποι. Δύστυχώς για αυτό κάποτε αποφασίζουν οι συνθήκες και οι κοινωνικές διεργασίες. Δείτε λίγο τη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Θυμηθείτε τι είπαν τριάντα χρόνια μετά οι Αντόρνο και Χαμπερμας: η θεωρία της "συλλογικής ευθύνης" μέσω της ισοπέδωσης της προσωπικότητας.


Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

harry reloaded said...
Αν οι Γερμανοι " δεν το ειχαν στο αιμα τους",ο Χιτλερ θα αντιμετωπιζοταν σαν ψωνιο τυπου Λεβεντη.
-------------------------
Ξέρετε ιστορία. Ξαναρίξτε μια ματιά στην "Σκοτεινή Ηπειρο" του Μαζάουερ και θα αλλάξετε γνώμη.

Πάντως, ο Κέινς είχε προβλέψει τον... ερχομό του Χίτλερ, και παραιτηθηκε τρεις μέρες πριν την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλιών.

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, όσο τα λέτε. Τότε θα είχαμε και απλές λύσεις.

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
-------------




cyberdust said...

"Στην πυρά"
(Αντί Αννίτσας το αναγνωσμα)

Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, με τίτλο "Η πρώτη διχοτόμηση", είναι εθνικώς απαράδεκτο. Το βιβλίο αυτό προσβάλλει την κυρίαρχη εθνική μας ιστοριογραφία. Ο συγγραφέας, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται ανατρεπτικός, αιρετικός, προκλητικός. Το νέο βιβλίο θέτει υπό αμφισβήτηση τους ήρωές μας, τους ηγέτες μας, την ιστορική μας αυτογνωσία.

(από το μπλογκ του ΝΔ)
- - - - - - - - - - -



@ cyberdust

Καλημέρα σας, αγαπητέ φίλε.

1.

Αυτά τα κειμενα του κυρίου Μ. Δρουσιώτη δεν τα έχω υπόψη μου. Έχω ασφαλώς υπόψη μου, ένα δυο βιβλία του, στα οποία όμως βρήκα πολλές υπερβολες και γι΄ αυτό ο κύριος Μ. Δρ. δεν συγκαταλέγεται στους συγγραφείς που διαβάζω με έντονο ενδιαφέρον.

Ο κος Δρουσιώτης όμως έχει άποψη, την τεκμηριώνει κι όποιος θέλει τον αποδέχεται. Ο συγγραφέας δεν υποχρεώνει κανέναν να του βγάλει το καπέλο.

Και το σημαντικότερο όλων: πρέπει να χαιρόμαστε που στη δημοκρατία μας ακούγονται όλες οι απόψεις, είναι τιμή μας, είναι υποχρέωσή μας, το επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός μας.


Κι όμως, κάποιοι θα προτιμούσαν τη φίμωση, τη λογοκρισία, το να μας υπαγορεύουν τι να διαβάζουμε και τι να πιστεύουμε, τι να γράφουμε και που να τα δημοσιεύουμε. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι μισαλλοδοξία και συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας.


2.

Τι σας ενόχλησε, αγαπητέ φίλε στην Αννίτσα;

- Που ο πατέρας της ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ είχε συλληφθεί (ανήκε στην ΕΔΕΚ) κατά το πραξικόπημα και είχε κακοποιηθεί αγρίως; (αυτό δεν το είπα - γιατί δεν υπήρχε λόγος)

- Σας ενοχλεί που παρόλη την ταλαιπωρία του, αντί να μείνει στο νοσοκομείο, μια μέρα μετά την εισβολή σηκώθηκε (εθελοντικά) και πήγε να πολεμήσει στη Κυρήνεια;

- Σας ενοχλεί που αιχμαλωτίστηκε από τη ... δίψα (είχάν ξεμείνει από νερό και πολεμοφόδια) με άλλους στρατιώτες (οι περισσότεροι επέστρεψαν) οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί μέσα σε ένα χαράκωμα τρεις μέρες;

- Σας ενοχλεί που τον μετέφεραν στα Αδανα και μέρα νύχτα τους ξυλοφόρτωναν και δεν μπορώ να σας πω τι άλλα τους έκαναν;

- Σας ενοχλεί που αρκετοί αιχμάλωτοι επέστρεψαν ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ, άρρωστοι και καποιοι δεν επέστρεψαν ποτε;

- Πείτε μας, τι σας ενοχλεί;


3.

Α, σας ενοχλησε η αναφορά μου στις Τουρκοκύπριες "Αννίτσες" και στους Τουρκοκύπριους Αγνοουμένους.

Μα η Κυπριακή Δημοκρατία μας είναι εκείνη που μέσα από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (P.I.O), αναφέρει λεπτομερώς στην επισημη ιστοσελίδα της ΚΑΙ ΤΟΥΣ Τ/Κ αγανοουμένους. Επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα:

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/165BDDAD268BA232C2256D7A003C4548?OpenDocument


Εκεί θα βρείτε και το κάτωθι απόσπασμα που μιλάει για τους Τ/Κ αγνοουμένους:


" Η κυβέρνηση δημοσιεύει τον κατάλογο των Τ/Κ αγνοουμένων

Η κυβέρνηση [της Κυπριακής Δημοκρατίας] προχωρώντας ακόμη ένα βήμα δημοσίευσε 12 Μαΐου 2003 στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα ονόματα των Τ/Κ αγνοουμένων. Στις 5 Ιουνίου 2003 πληροφορούσε τους συγγενείς των Τ/Κ αγνοουμένων ότι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τυχόν αποτελέσματα για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων συγγενών τους.

Στην ανακοίνωση εσημειώνετο επίσης ότι για 201 περιπτώσεις από τις 500 που περιέχονται στον κατάλογο των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων έχουν δοθεί, στα πλαίσια της εφαρμογής της Συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 για τους αγνοουμένους, στον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο στοιχεία και πληροφορίες για τον θάνατο και τον τόπο ταφής των προσώπων αυτών. "


ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΜΕΙΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο Μ. ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ".



Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

harry reloaded said...

"Καντε ενα προχειρο μαυρο ποστ,κατα το μαυρη βιβλος, με εγκληματα Κυπριων & Τουρκων Κυπρου."
--------------------------
Αυτά τα πράγματα κε Χάρρυ δεν γίνονται πρόχειρα, ούτε και ερήμην των θυμάτων. Χρειάζονται μαρτυρίες (υπάρχουν πολλές και από τη δυο μεριές) και προπαντός χρειάζεται έλεγχος και διασταύρωση των μαρτυριών και ντοκουμέντων. Σκληρή δουλειά, αχάριστη και για γερά νεύρα: στο τέλος τρως ξύλο από όλους, όπως συνέβη στην περίπτωσή μου με την Αννίτσα... Αν ήξερα τι με περίμενε... ούτε που θα τολμούσα να δημοσιεύσω το κείμενο. Δεν έχω τόσο θάρρος όσο φαίνεται...

Με αγάπη

Α.


Σημείωση: Λίγο μετά, στα νοσοκομεία και στις μαιευτικες κλινικές έβλεπες ουρές από γυναίκες... ακόμα και η εκκλησία, τότε, έδωσε την άδεια για εκτρώσεις...

Απ΄όλες αυτές τις γυναίκες, μονάχα μία τόλμησε να παραδεχθεί δημοσίως το βιασμό της (δεν ξερω αν το έχει μετανιώσει και γι΄αυτό δεν δεν λεώ περισσότερα): ήταν καθηγήτριά μου. Εκεί να δείτε κουράγιο...

paragrafos είπε...

Έλαβα ένα ιμέιλ από ένα συμπατριώτη μας φοιτητή (Λονδίνο).

Λέει λοιπόν ο ευγενικός επιστολογράφος ότι διέπραξα ατοπημα που ανέφερα και τους Τουρκοκύπριους αγνοουμένους! Και καταλήγει: "είναι εύκολο για κάποιον ανώνυμο να λέει ό,τι θέλει"...

Εδώ γέλασα, πικρά μεν, αλλά γέλασα με την ψυχή μου.

Αγαπητέ φιλε, σας... τύφλωσε η καημένη η Αννίτσα... Αν, όμως, κάνετε τον κόπο να διαβάστε τα δυο τελευταία ποστς (τού δικου μου μπλογκ) θα διαπιστώσετε ότι έχουν σταλεί εκατοντάδες (περί τα 450) dvds ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΟΥ και τη διεύθυνσή μου!

Ανωνυμία λέγεται αυτό;

Αν δεν με πιστεύετε, αφήστε ένα σχόλιο εδώ μεσα και ρωτήστε τον κόσμο που έχει λάβει τα dvds, αν λέω αλήθεια ή ψέματα.

Η κανετε κατι πιο απλό: στείλτε μου τη διεύθυνσή σας και θα σας τυχυδρομηθεί κι εσας, δωρεάν όπως και στου άλλους, το εν λόγω dvd με τα στοιχεία μου.

Με αγάπη και καλή πίστη

Παράγραφος

Ecumene είπε...

Kαλημερα,πηρες Ελευθεροτυπία;

εχει την μαρτυρία του
Πατροκλου Σταυρου
για το Πραξικόπημα..

paragrafos είπε...

harry reloaded said...
Oταν σταθεροποιηθει η κατασταση με το παιδι & μπει σε καλο δρομο,θα προσφερετε εργο με τη δραστηριοποιηση σας στη πολιτικη. Εχουμε μελλον.
-----------------------------

Αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση κε Χάρρυ, έχουμε άλλη δουλειά: να μάθουμε να μιλάμε, να περπατάμε καλύτερα, να παίζουμε μπάλα... ποια πολιτική... ΣΕ λίγο θα πάμε σχολειο, το παιδί μάς χρειάζεται μερα νύχτα. Αυτή είναι η... πολιτική μου.

Με αγάπη

Α.

ΥΓ. Με την Αννίτσα, δυστυχώς, δυσαρεστήθηκαν μερικοί ευαίσθητοι άνθρωποι με αποτέλεσμα να κλείσει και μένα το στομάχι μου. Αν το ήξερα από πριν...

paragrafos είπε...

Εν τω μεταξύ, σπάω το κεφάλι να καταλάβω τι στην ευχή ήταν αυτό που τους πονεσε τόσο πολυ!!!

Ecumene είπε...

Ή εμεις ή αυτοι...

..Μεση λυση δεν υπαρχει;..

Eleni63 είπε...

paragrafos said...Πάντως θα ήθελα να σου... μοιάζω: έχεις μέσα σου απίστευτη γενναιοδωρία: που είναι η γυναικεία ζήλια σε σενα; Τι διάολο υπερβάσεις έχει κάνει με τη φύση μας; Πώς τα καταφέρνεις;

Εχω φίλους σοφούς ανθρώπους. Τους ανέφερα στο Μπλόγκ μου και με δίδαξαν πολλά. Ανυπομονώ μάλιστα να αποκτήσω και άλλους φίλους...

Eleni63 είπε...

Σήμερα το Ηλιόδενδρο συνέχίζει το διάλογο. Αν ο "Ζιντάν" τα βάλει λιγάκι και με το Νυκτίπολο (πχ) θα έχουμε το αριστούργημα των τριών..
Για να δούμε!

paragrafos είπε...

Τελικώς όλα ήταν μια παρεξήγηση. Αυτά παθαίνουμε οι άνθρωποι που δεν κουβεντιάζουμε με υπομονή.

Είναι αυτό που μας λειπει και με τους Τουρκοκυπριους. ΘΑ έπρεπε να κουβεντιάζουμε, αλλά η γλώσσα είναι σύνορο..., σύνορο είναι και 45 χιλιάδες έποικοι και άλλοι τόσοι στρατιώτες... Εδώ κι αν μπλέξιμο...

Καλη σας νύχτα





......

Καλη σου νύχτα, Αννίτσα μου,

Καλη νύχτα και στον παπάκη σου

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, ποιος ξερει που...

Σ΄ αγαπώ, όπως τότε, που με "βρήκες"...

Α.

paragrafos είπε...

ARTANIIIIIIIIIIIIIIIIIS

Ε Ι Σ Α Ι

Ε Ν Α Σ

Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο Σ

Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ

(Πρέπει να εφτασε η φωνή μου στην Αθήνα, από τη Λευκωσία, πριν να φτάσει το σχόλιο...)

με απέραντη αγάπη

Α.

Ecumene είπε...

Τωρα εχει ο Παπαχελάς στους Φακέλους
για τους αγνοούμενους...
...το μπερδεμα με τα οστα αυτών που
βρεθηκαν...
εκταφες κτλ..

Μιλησε και ο Δρουσιωτης για
τον παπα-Χριστόφορο..

οτι καποιοι εκμεταλλεύονταν το θεμα
για να προβληθουν και να πλουτισουν....

paragrafos είπε...

harry reloaded said...
Ολοι & παντου ειναι εποικοι...προηγουμενων αιωνων.
---------------------------
Σκέφτηκα να σας παραχωρήσω το δικαίωμα στον "τελευταίο λόγο", καθώς είστε φιλοξενούμενος. Επειδή όμως δεν ετοίμασα ακόμα το επομενο ποστ, επανέρχομαι, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν θα σας το στερήσω.

Πράγματι είμαστε όλοι "έποικοι... προηγούμενων αιώνων" και μάλιστα οι πιο πολλοί εποικισμοί "τότε" σήμαιναν ξεκληρισμα των "ντόπιων" δηλαδή των ... παλαιοτέρων εποίκων οι οποίοι μάλλον είχαν ξεκληρίσει άλλους παλαιότερους... εκ των οποίων κάποιοι κάποτε είχαν εποικίσει "παρθένα γη"...

Αυτά συνέβαιναν "τότε" την εποχή του σχοινιού και του παλουκιού, της ωμοφαγίας και της ανθρωποφαγίας - και αυτό το "τότε" σε μερικά μέρη δυστυχώς κρατάει ακόμα.

Σήμερα, ωστόσο, βάσει της Οικ. Διακ. των Ανθρ. Δικαιωμάτων, ο βίαιος εποικισμός είναι πράξη εγληματική. Ο περί ου ο λόγος, μάλιστα, εποικισμός έχει καταδικαστεί επανειλημμένα απο τη διεθνή κοινότητα.

Αλλά και η ίδια Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συντάξει έναν κατάλογο από 45.οοο παράνομους εποίκους (κατέχουν ξένη ιδιοκτησία) τους οποιους (σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια ΑνΑν) θα τους αποζημίωναν και θα τους "επέστρεφαν" στην πατρίδα τους (την Τουρκία).

Ως εκ τούτου, αν και η γενίκευσή σας, στέκει από την πλευρα της φιλοσοφίας της ιστορίας, δεν χωράει όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση. (Και φυσικά εσείς δεν νομίζω ότι αναφερόσασταν στην δική μας περίπτωση - και ό,τι λέω τώρα, διευκρινιστικό χαρακτήρα έχει.

Με αγάπη

Α.

Nyktipolos είπε...

eleni63 said: Σήμερα το Ηλιόδενδρο συνέχίζει το διάλογο. Αν ο "Ζιντάν" τα βάλει λιγάκι και με το Νυκτίπολο (πχ) θα έχουμε το αριστούργημα των τριών..
Για να δούμε!

Δεν το κατάλαβα αυτό το σχόλιο...

hardrain είπε...

Παράγραφος, ο φόρτος εργασίας δε μου επιτρέπει να είμαι συνεπής αναγνώστης σας πόσο μάλλον και σχολιαστής συα θαυμάσια κείμενά σας. Μέρες τώρα, ήθελα, είχα κατά νου να σας επισκεφθώ εδώ, ήξερα πως κάτι θα έχετε για την Κύπρο και τη Μνήμη.

Εγώ έβαλα ένα ερώτημα στις δικές μου σελίδες, τι είναι άραγε η Κύπρος για τους νεο έλληνες.

Ένα ερώτημα που μου το έκαμαν και μένα κάποια στιγμή και είπα πως η Κύπρος δεν είναι τίποτα πιο λίγο και τίποτα πιο πολύ από την τελευταία δροσιά του Ελληνισμού.

Όμως, πέρα από τούτη τη δροσιά υπάρχει το άνυδρο το στεγμό τοπίο των αγνοουμένων.

Αλήθεια....πόσο δύσκολη λέξη και αυτή: "αγνοούμενος".

Ζει; πέθανε; χάθηκε; είναι; δεν είναι; Τίποτα.

Ο αγνοούμενος δεν έχει μήτε κατάφαση μήτε άρνηση, στέκει στο ανάμεσα, ένα μετέωρο μεταξύ μιας πραγματικότητας γνωστής και μίας άλλης άγνωστης, τόσο άγνωστης σαν τη κοσμική χοάνη, σαν τη μάυρη τρύπα που ρουφάει την ύλη και την αλλάζει σε κάτι άλλου που ουδείς γνωρίζει.

Ο παπούς που πέθανε πριν από λίγο απέναντι, στα "τούρκικα" λίγο πριν φύγει ένα ζήτησε μονάχα, να ταφεί στο σπιτικό του κοντά, στο νεκροταφείο που ξεκουράζονται οι φίλοι του. Στην Πάφο. Ο παπούς ήταν από τους "άλλους".

Μα πόσο ξεχνάμε πως είμαστε και εμείς "άλλοι" για εκείνους και πόσο λησμονούμε πως οι Άλλοι και οι Άλλοι είναι που αν αφεθούν φτιάχνουν το μαζί...

Τέλος πάντων Αννίτσα.

Αννίτσες αμέτρητες σε τόσες γωνιές του κόσμου, κάθε στιγμή προβάλλουν καινούργιες και τούτη τη στιγμή, σε κάθε γράμμα που πληκτρολογώ μία καινούργια Αννίτσα γεννιέται στο βλέμμα ενός παιδιού στο Λίβανο στην Παλαιστίνη στο Ισραήλ.

Και ας πάρουμε μια ανάσα και ας σκεφτούμε πίσω και πέρα από όλα ποιοί είναι τελικά οι μονίμως κερδισμένοι από όλα αυτά.

Σας ευχαριστώ Παράγραφος.

paragrafos είπε...

@ harry reloaded

Φεύγετε για διακοπές; (Γιατί "ραντεβου τον Οκτώβριο;" Δεν λέμε συνήθως "ραντεβού τον Σεπτέμβριο;"

Με αγάπη

Α.

paragrafos είπε...

@ Δυων Ανατελλων

Αν διαβάζατε τα σχόλια στου ΝΔ, θα βλέπατε, δυστυχώς, ότι είστε από τους ελαχίστους που "θυμήθηκαν" του Αγνοούμενους, όχι μόνο τους δικούς μας αλλά και τους "άλλους".

Δυστυχώς, το ξαναλέω, οι αγνοούμενοι αγνοήθηκαν από τους περισσοτέρους Ελλαδίτες επισκέπτες του μπολογκ ενω σε μερικούς κύπριους ξύπνησαν διαθέσεις επιθετικές.

Είστε ελλαδίτης, ζείτε και εργάζεστε την Κύπρο και γι΄αυτό με νιώσατε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον εξ Ελλάδος επισκέπτη της "Αννίτσας".

Παρεμπιπτόντως σημειώνω πως κάποιος έγραψε, περίπου, ότι είναι ωραία αυτα που λέω από τη ζεστή και ασφαλή αγκαλια της... Αθήνας!!! (Δεν τον διόρθωσα, τι να του πω...)Βέβαια, κάποιος άλλος τον διόρθωσε λέγοντας του (πολύ παρακάτω) οτι η Παράγραφος ΔΕΝ ζει στην Αθήνα, είναι κύπρια και ζει στη Λευκωσία... Εγώ προτίμησα να σιωπήσω...

Εν πάση περιπτώσει, εσείς, αγαπητέ "Ηλιε", είμαι σίγουρη ότι με νιώσατε διότι "ζειτε" την Κύπρο μας στο "σύνολό της": κι εμάς και τους "απέναντι". Αυτό με συγκινεί σας σας και αυτό ακριβώς σας τιμά ως άνθρωπο.

Τέλος, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και δημοσίως για την πρόθεσή σας να μας συνδράμετε με την εθελοντική σας προσφορα στον Αγώνα μας Υπέρ των Ατόμων με Επιληψία.


Με πολλή εκτίμηση και αγάπη

Παράγραφος

Ρωξάνη είπε...

Θα το ξαναπώ: καμία "επιθετική" διάθεση. Μπορεί να διαφώνησα για το χώρο που ανεβάστηκε το εν λόγω κείμενο, (το ίδιο το κείμενο το είχα βρει συγκινητικό -το ξανατόνισα κι αλλού-,
μπορεί να εξέφρασα έντονα παράπονο,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν πρόθεσή μου να καταστώ επιθετική.

Ας μην κρίνουμε επιτέλους μόνον από τον εαυτό μας και συμπεραίνουμε κατά βούληση..

Αν και ξέρω πως δεν αναφέρεστε (μόνο) σ'εμένα στο σχόλιό σας(10:11, 18 Ιουλ.), το παίρνω πάνω μου επειδή στο συγκεκριμένο ποστ, μόνο εγώ είχα σταθεί προβληματισμένα, θα έλεγα, απέναντί του.

Έχω αλλεργία στη σκόνη, γι' αυτό
πήρα τη δύναμη να σας μιλήσω εδώ, τώρα. Παρακαλώ πολύ ας σταματήσει κάπου εδώ.

Συγχωρέστε μου την παρέμβαση.

Κάθε καλό.

Ρωξάνη είπε...

Στη βιασύνη μου επάνω ξέχασα
1. να κλείσω την παρένθεση
2. να απευθύνω το σχόλιό μου στην Παράγραφο.

Θα ξέχασα σίγουρα κι άλλα..

Καλημέρα.

paragrafos είπε...

@ Hliodendron

Αγαπητό ηλιόδεντρο,

Αν διαβάσετε σε αυτό εδω το ποστ, το κείμενο με τα πράσινα γραμματα (ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ), θα καταλάβετε ότι μιλάω για τον άνθρωπο που ούτε λιγο ούτε πολυ, αν είχε τη δυναμη, θα είχε φιμώσει την "Αννίτσα", επειδή δεν του αρέσουν αυτά που λέει, δεν τα θεωρεί "εθνικώς ορθά".

(Εσείς δεν έχετε ουδεμία σχέση με αυτές τις απόψεις.)

Κάποιοι άλλοι, επίσης κύπριοι συμπολίτες μας, περισσότερο διακριτικοί, αλλά το ίδιο επιθετικοί, μου έστειλαν ιμέιλ και μου ανακοίνωσαν ότι θα προτιμούσαν να μην είχα γράψει ποτέ την "Αννίτσα", για τους ίδιους λόγους, (παντελώς αφελείς κατά τη γνώμη μου).

Εις απάντηση όλων αυτών πρόσθεσα, λέω ξανά, σε αυτό το ποστ, το ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ, δηλαδή το κείμενο με τα πράσινα γράμματα. (Διαβάστε το και θα καταλάβετε.)

Όλα αυτά έγιναν αφότου λυθηκε η δική μας παρεξήγηση. Και όχι πριν.

Σε αυτούς τους συμπολίτες μας αναφέρομαι και όχι σε σας με την οποία ήδη είχα και έχουμε αποκαταστήσει μια αμοιβαία καλη πίστη.

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω και συγγνώμη που δεν το διευκρίνισα νωρίτερα.

(Άλλη μια απόδειξη ότι ο διάλογος βοηθάει πάντα στην άρση των μικροπαρερμηνειών και άνευ λόγου παρεξηγήσεων)



Με αγάπη

Παράγραφος

hardrain είπε...

"Θα προτιμούσαν να μην είχα γράψει ποτέ την Αννίτσα"

Δεν θα είμαι τόσο ευγενής όσο εσείς Παράγραφος.

Δεν θα είμαι τόσο ευγενής και, απευθυνόμενος σε εκείνον που θα προτιμούσε να μην έχει γραφτεί η Αννίτσα, θα του πω, πως έχει προσωπική ευθύνη για τη συμφορά που χτύπησε αυτόν τον τόπο.

Όλοι μαζί, αυτοί που δεν ήθελαν να γραφτεί αυτή ή η όποια Αννίτσα, είναι συνυπεύθυνοι, συνεργοί, αυτουργοί σε προδοσία.

Όλοι αυτοί, κάνουν τον κόσμο χειρότερο. Ή ακόμα πιο πολύ, δεν κάνουν τίποτα για να γίνει καλύτερος.

Γιατί στη σκέψη τους μέσα, σκεπάζουν τον ήλιο, το φως του οποίου δεν ξέρει να κάνει διακρίσεις. Αλλά αυτοί, διαλέγουν ποιοι θα φωτιστούν.

Και θα το πω ακόμα πιο χοντρά.

Όσοι δεν θέλουν την Αννίτσα, δεν είναι σε θέση να αγαπήσουν τα παιδιά τους.

Είναι , Έρημοι και Άγονοι.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογον΄΄ια, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....