Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν ο Διαμαντούρος ζήτησε συγγνώμη

Είχε μια συνάντηση με δυο επισκέπτες καθηγητές στο λόμπυ τού ξενοδοχείου που είναι πάνω από τη Δεξαμενή, στις παρυφές του Λυκαβηττού.

Θα τελείωνε στη μία το μεσημέρι και με παρακάλεσε να πάω κι εγώ εκεί για ορισμένες παρατηρήσεις που είχε σχετικά με την υποβολή της διατριβής μου: "νομίζω πως δεν θα σας ταλαιπωρήσω περισσότερο από μισή ώρα ή τρία τέταρτα" μού είπε για να συμπληρώσει: "αλλωστε στις δύο πρέπει να φύγω κι εγώ".

Και περίμενα και περίμενα και περίμενα, πήγε δύο η ώρα, σηκώθηκα να φύγω και τον πετυχαίνω στη είσοδο που έβγαινε!

Μου ζήτησε χίλια συγγνώμη, του είπα δεν πειράζει κι αύριο μέρα είναι, ούτως ή άλλως στη γειτονιά ήμουν (εκεί ήταν ένα παράρτημα του ΕΚΠΑ όπου έπρεπε να επιστρέψω στις τρεις). 

Επέμεινα αλλά τίποτε. Ήταν ανένδοτος. "Να κάνω πρώτα ένα τηλεφώνημα", μου είπε. Επέστρεψε και με πλάκωσε στις παρατηρήσεις και τη βιβλιογραφία - τέτοια μνήμη ζηλευτή δεν είχαμε ούτε εμείς τα νιαρούδια. Ωστόσο η ουσία ήταν το έργο της Αικατερίνης Κουμαριανού. Θα αρκούσε και μόνο αυτό να μου πει και να με παραπέμψει στη βιβλιογραφία της, οπότε θα ξέμπλεκε σε πέντε λεπτά και θα πήγαινε στη δουλειά του.

Παρά ταύτα επέλεξε το δρόμο τού καθήκοντος, όπως εκείνος τον βίωνε, παρά το γεγονός ότι από μέσα του αγκομαχούσε (κάθε λίγο έπαιρνε και καμιά ανάσα βαθιά) και συχνά "απουσίαζε": το στόμα του μιλούσε αλλά εκείνος έδειχνε να είναι αλλού...

Εκ των υστέρων έμαθα ότι βρέθηκε σε ένα δίλημμα: ή να στήσει τα παιδιά του που ερχόντουσαν από το εξωτερικό ή να μείνει μαζί μου.

Και προτίμησε να φανεί συνεπής προς έναν πάφτωχο και ταπεινό μεταπτυχιακό, παρά να τρέξει στα παιδιά του...

Αυτός ήταν ο Νικηφόρος Διαμαντούρος: Κύριος και ακέραιος όσο δε βάνει ο νους του Νεοέλληνος.

Μετά τιμής,
Κάπα

ΥΓ. Μονάχα ένα γελοίο υποκείμενο θα ταύτιζε τον Διαμαντούρο με τον Μητρόπουλο, δηλαδή ο αχτραρμόβελτσος.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η κρυφή γοητεία της ελληνικής εφορίας και γραφειοκρατίας

Ιστορικό: Το 1992, πριν φύγω για το εξωτερικό, μέσω ενός λογιστή έκλεισα τα "βιβλία μου", αλλά για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα, η εφορία, μετά από πέντε χρόνια, ενόσω εγώ ήμουν ήδη μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, με βάφτισε κάτοικο Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι δεν ασκούσα καμία δραστηριότητα και δεν είχα απολύτως κανένα περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Αυτά τα έμαθα προσφάτως, οπότε έστειλα ένα καλό φίλο και τίμιο δικηγόρο για να βάλει τάξη.

Διαβάστε το ιμέιλ του που μου έστειλε χτες ο δικηγόρος μου (έχω αφαιρέσει τα στοιχεία του, όποιος όμως θέλει καλό και τίμιο δικηγόρο, εδώ είμαι): 


Φίλε Κώστα,

Στις 28.5.2015 καταθέσαμε στην ΙΔ ΔΟΥ Αθηνών την υπ’ αριθμ. πρωτ. ....../2015 αίτηση για μεταβολή της έδρας του ΑΦΜ στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Η ΙΔ’ ΔΟΥ μας είπε ότι πρέπει πρώτα να διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα του φυσικού προσώπου [που είχα διακόψει από το 1992] και μετά να γίνει η μεταβολή.

Ως επιπρόσθετα δικαιολογητικά για την μεταβολή στην κατοίκων εξωτερικού, μας ζήτησαν τότε Μ0, Μ1, Μ7, Βεβαίωση ότι τουλάχιστον το τελευταίο έτος εργαζόμαστε στην Κύπρο, και εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο (ποτέ δεν μας ζήτησαν υπεύθυνη δήλωση!!!).

Όταν ξεκίνησα τη διαδικασία για διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για το φυσικό πρόσωπο, η ΙΔ’ ΔΟΥ μας είπε ότι ανήκουμε (για την ακρίβεια ότι το ΑΦΜ μας το διαχειρίζεται) στη ΔΟΥ Γαλατσίου και ότι εκεί θα κάνω όλη τη διαδικασία. Ακόμα μας είπαν ότι όταν τελειώσω με τα γραφειοκρατικά από την Γαλατσίου, θα πάω στην ΙΓ’ ΔΟΥ (που είναι στην οδό Ευελπίδων) για να περάσουμε από τους ελεγκτές, καθώς η διακοπή της δραστηριότητας γίνεται αναδρομικά για την 31.12.1992.

Έτσι ξεκίνησα και πήγα στην ΔΟΥ Γαλατσίου, όπου πέρασα αρχικά από το μητρώο, μετά από το ΦΠΑ, μετά από το Εισόδημα, μετά από τα αυτοκίνητα και μετά από τον Προϊστάμενο για να μου δώσει εντολή να μεταβώ στους ελεγκτές στην ΙΓ’ ΔΟΥ. Τότε ο προϊστάμενος βρήκε δύο εκκρεμότητες, η μία στη Δ’ ΔΟΥ  Αθηνών και μία στη ΔΟΥ Α. Έφυγα από το Γαλάτσι και πήγα στη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών στο Κέντρο.

Στη Δ’ ΔΟΥ τακτοποιήσαμε δύο πρόστιμα, αν θυμάμαι καλά των 100,00 € το καθένα,  και για την ίδια ΔΟΥ και για την ΔΟΥ Α. Αφού τα τακτοποίησα, η υπάλληλος που έκανε τους ελέγχους στη Δ ΔΟΥ έλειπε με άδεια και θα το τακτοποιούσε τον Αύγουστο, ώστε να φαινόμαστε στο σύστημα ΤΑΧΙΣΝΕΤ ότι δεν έχουμε εκκρεμότητα ως φυσικό πρόσωπο. Επομένως κάπου εκεί κατά τα τέλη Ιουλίου έφυγα κι εγώ από Αθήνα.

Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή την 27.7.2015, είχα λάβει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είμαστε φορολογικός κάτοικος Κύπρου.

Αυτά τα προσκόμισα στη ΙΔ’ ΔΟΥ, όπου η προϊσταμένη, η οποία σου τηλεφώνησε σήμερα για να σου ζητήσει συγγνώμη, τα καταχώρησε μαζί με την αρχική μας αίτηση, και είπε ότι όταν τελειώσουμε με τη διακοπή της δραστηριότητας, θα διεκπεραιωθεί η αίτηση για μεταβολή στην κατοίκων εξωτερικού.

Αφού λοιπόν άφησα τον Αύγουστο να κυλήσει, τον Σεπτέμβριο πήγα να συνεχίσω τη διαδικασία διακοπής της δραστηριότητας στη ΔΟΥ Γαλατσίου.

Εκεί και πάλι ο Προϊστάμενος μου είπε πριν υπογράψει: «Μα καλά γιατί είσαστε εδώ, ανήκετε στην ΙΔ’ ΔΟY».

Αφού του εξήγησα ότι η ΙΔ με είχε στείλει και ότι το Γαλάτσι διαχειρίζεται το ΑΦΜ μας, αυτός απήντησε αρνητικά, πήρε μπροστά μου τηλέφωνο στο τμήμα μητρώου στην ΙΔ’ΔΟΥ και πολύ αυστηρά, τους είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το λάθος και να μην του ξαναστείλουν φορολογούμενο που δεν του ανήκει.

Επομένως, όοοοοοοολη η διαδικασία που είχα κάνει για να μαζέψω υπογραφές από όooooooλα τα τμήματα της ΔΟΥ Γαλατσίου ήταν άκυρη!!!

Έτσι πήγα πάλι πίσω στη ΙΔ ΔΟΥ όπου, πέρασα πάλι από όοοοοολα τα τμήματα για να βάλουν υπογραφές για τη διακοπή της δραστηριότητας του Φυσικού προσώπου.

Όταν τελείωσα με τις υπογραφές, οι οποίες τώρα ήταν εφτά περισσότερες(!), έλαβα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εντολή από τον Προϊστάμενο της ΙΔ για να μεταβώ στην ΙΓ, όπου είναι οι ελεγκτές, και να γίνει τελειωτικός έλεγχος.

Συνέχισα στην ΙΓ, όπου περάσαμε πάλι από δύο ελεγκτές και ξανά από τον Προϊστάμενο. Μας έδωσαν το τελικό ΟΚ, και έτσι γύρισα στη ΙΔ ΔΟΥ για να γίνει η διακοπή.

Εκεί ο προϊστάμενος αρχικά ήθελε να εξαντλήσει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του και να επιβάλλει πρόστιμο 1.200,00 €, επειδή μολονότι φύγαμε για το εξωτερικό, έλεγε ότι δεν υποβάλαμε από το 1993 φορολογικές δηλώσεις, και το θυμηθήκαμε «ξαφνικά» το 2015. Είχα μαζί μου τον φάκελο και του έδειξα όλες τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο και εκεί άρχισε να μαλακώνει. Με την συζήτηση μας έβαλε τελικά μόνο 100,00 €. Στο τέλος φάνηκε πολύ διαλλακτικός, ενώ στην αρχή ήταν σκληρός. Απομένει να καταβάλλω τα 100,00 €, το οποίο θα το κάνω μέσω ίντερνετ σήμερα.

Στη συνέχεια, αφού εκδόθηκε έγγραφο ότι διακόπηκαν οι εργασίες του φυσικού προσώπου, πήγα για να ζητήσω να προωθηθεί η δήλωση για τη μεταβολή στη ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού.

Η προϊσταμένη δεν έβρισκε πουθενά την αίτηση και τα δικαιολογητικά που τους είχα παραδώσει προ ημερών!!! Έτσι αναγκάστηκα να πάω να ξανατυπώσω όοοοοοολα τα δικαιολογητικά που είχαμε και να τα υποβάλλω με την παλιά ημερομηνία!

Πήγα λοιπόν και εκτός από όλα τα έγγραφα τώρα μου ζητάει επιπρόσθετα και... υπεύθυνη δήλωση που θα διορίζει φορολογικό υπεύθυνο στην Ελλάδα!  Όμως ουδέποτε που είχε ζητηθεί και υπεύθυνη δήλωση, αφού ήδη είχα εξουσιοδότηση και πληρεξούσιο από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία!

Της Έδειξα το χαρτί με τα δικαιολογητικά που μου είχε γράψει η ίδια και ότι δεν το είχε ζητήσει τότε. Μετά της είπα ότι το Σάββατο παντρεύομαι και δεν μπορώ για λάθη της υπηρεσίας να έρχομαι συνεχώς εδώ. Επίσης ότι «δεν μπορώ να πω του πελάτη μου ότι χρειάζονται κι άλλα έγγραφα, θα νομίζει ότι τον κοροϊδεύω». Γι’ αυτό μου είπε να μιλήσετε μαζί για να αναφέρει το λάθος της υπηρεσίας, οπότε και προς τιμήν της σου τηλεφώνησε στην Κύπρο η ίδια η προϊσταμένη της Εφορίας αν σου ζητήσει συγγνώμη - πρωτοφανές και σπανιότατο περιστατικό, που τιμά όμως τον ανώνυμο και τίμιο Έλληνα δημόσιο υπάλληλο.

Τελικά όταν στείλουμε την υπεύθυνη δήλωση, θα γίνει και η μεταβολή στη ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού η οποία εντελώς αυθαίρετα σου είχε ακυρωθεί πριν 25 χρόνια!

Ερώτηση: Έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα, λείπεις πολλά χρόνια, αλλά έχει βιώσει την προχειρότητα της Ελληνικής Πολιτείας, και για τον λόγο αυτό δείχνεις κατανόηση. Εάν αντί για εσένα, πελάτης μου ήταν ένας Γερμανός Επενδυτής, πώς θα μπορούσε να δείξει κατανόηση και πως θα έφερνε επενδύσεις στην Ελλάδα όπου επικρατεί τέτοιο μπάχαλο;

Μάλλον και εμείς φταίμε για την πορεία της χώρας…

Φίλε Κώστα, το θετικό είναι ότι επιτέλους τελειώνουμε με την εκκρεμότητα σου στην... εφορία την οποία όμως η ίδια η Εφορία... δημιούργησε!

Ειλικρινά ευχαριστώ για την κατανόηση και την εμπιστοσύνη!

Στέλνω στο κινητό φωτογραφίες με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Μ. Χ. Μ
Δικηγόρος (ΑΜ ΔΣΑ ......)
Υπ. Διδάκτωρ Νομικής
LL.M. Δημοσίου Δικαίου
LL.M. Νομικού Πολιτισμού
LL.M. Αθλητικού Δικαίου
Πανεπιστημίου...., Αθήνα
4ος Όροφος
Τηλ. Κιν. .....
Τηλ. Σταθ. ...............


E-Mail: ..............