Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Στην ουρά και η μάνα μου η... πλούσια


Τα περιουσιακά της στοιχεία: "λυόμενο" παραθαλάσσιο εξοχικό (το πλήρωσε ο ένας της γιος), διαμέρισμα (το απέκτησε πριν 40 χρόνια με... ανεξόφλητο δάνειο τής Εργατικής Κατοικίας) και σύνταξη που αρχικά ήτανε υποφερτή αλλά τώρα απέμεινε η μισή τής μισής. Α, είναι και πλούσια σε... φόρους, καθώς εμφανίζεται ως... ιδιοκτήτρια ακινήτων, όπως την χαρακτήρισε ο "έφορας".

Εκ παραλλήλου, η υγεία της τρεκλίζει σαν την… ελληνική οικονομία. Όσο για το εξοχικό (που της το εξόφλησα με αίμα) της το έκαψε ένας ηλικιωμένος μοχθηρός γείτονας πριν οχτώ χρόνια, και ο οποίος, μετά από αναβολές που θα ζήλευε και η... Ζωή, καταδικάστηκε πέρσι σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή και υποχρεώθηκε να το ξαναχτίσει, αλλά είχε προλάβει να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία... (Γλίτωσε ευτυχώς η... κουζίνα, που ήταν χωριστά, και τώρα φιλοξενεί τη μάνα μου...)

Το διαμέρισμα είναι μουχλιασμένο εδώ και χρόνια, επειδή η από πάνω είχε μετατρέψει το μπαλκόνι της (που είναι το ταβάνι τού διαμερίσματός μας) σε... κήπο. Μετά από δικαστήρια και αναβολές (που θα ξαναζήλευε η Ζωή) επιτέλους η μάνα μου δικαιώθηκε και εδώ. Αλλά τι να το κάνεις, που οι τοίχοι τού σπιτιού καταντήσανε πια... τυρί ροκφόρ;

Την παρακαλούσα να σηκωθεί και να φύγει, γιατί τα δικαστήρια την αγνοούσαν. Αλλά έχει το πείσμα τού... Βλάχου που απευθυνόμενος στο... σαπούνι τού... ξεκαθάρισε: «Άφριζε όσο θέλεις! Εγώ για τυρί σ΄ αγόρασα και για... τυρί θα σε φάω!» Έτσι και η μάνα μου: μένει εναλλάξ πότε στην... κουζίνα τού καμένου εξοχικού και πότε εν μέσω μούχλας και δυσωδίας στο διαμέρισμα. (Αλλά οι φόροι που πληρώνει είναι για ακέραια σπίτια...)

Χτες με πήρε πάλι και έκλαιγε. Ήταν στην ουρά για 124 ευρώ από τις 5 το πρωί και της δώσανε αριθμό διακόσια. Τα παιδιά της φευγάτα, νιώθει πλέον πολύ μόνη.

Είναι η πρώτη φορά που την πόνεσα τόσο πολύ...