Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

... ευχαριστήρια επιστολή προς το Υπουργό Υγείας


Εντιμότατο Υπουργό Υγείας,  Κον Σταύρο Μαλά
Λευκωσία, 9 Απριλίου 2012
Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστούμε θερμά που μας δεχθήκατε σε ακρόαση, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, προκειμένου να καταθέσουμε ΥπΟΜΝΗΜΑ μας (ασχέτως εάν μονάχα εσείς, ελάχιστα λεπτά, πριν το πέρας συνάντησής μας, ασχολήθηκε κάπως με αυτό) με αίτημα την επιδότηση για επανεξέταση και θεραπεία της κόρης μας Μαρίας-φωτεινής στη Μέιγιο Κλίνικ.
Όπως θα διαπιστώσατε (αν το διαπιστώσαστε), το εξασέλιδο υπόμνημά μας (που συνοδεύεται με αποδεικτικό υλικό 110 σελίδων) είναι μάλλον εμπεριστατωμένο, κατά το πρότυπο των επιστημονικών εργασιών, καθώς συνοδεύεται από τεκμήρια, επίσημα έγγραφα και αδιάσειστες αποδείξεις που ακόμη και έναν ψυχρό (αλλά πρόθυμο) αναγνώστη θα έπειθαν.
Κε Υπουργέ,
1.  Στο Υπόμνημά μας, αληθώς ισχυριζόμαστε ότι το Σύνδρομο Ντραβέ είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το αποδεικνύουμε με επιστημονικά έγγραφα και βιβλιογραφία, όπως π.χ. τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε η ιδία η Σαρλ. Ντραβέ! 
Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ότι δηλαδή το Σύνδρομο Ντραβέ δεν είναι σπάνιο, θα πρέπει να το αποδείξει επίσης επιστημονικά, κάτι το οποίο δεν συνέβη κατά τη σύσκεψη τής περασμένης Πέμπτης, όπου περίσσεψαν το αδικαιολόγητο θράσος και η ανεξήγητη επιθετικότητα εκ μέρους της... συμβούλου σας, όπως και η δική σας σκανδαλώδης ανοχή που επιδείξατε προς την εν λόγω κυρία.
2.  Στο Υπόμνημα μας ισχυριζόμαστε ότι η εξαιρετικά πολυσύνθετη και επιτυχημένη υφιστάμενη φαρμακευτική αγωγή του παιδιού μας (που συνδυάζεται και με την εξειδικευμένη αντιεπιληπτική Κετογενική Δίαιτα)  δεν έχει προηγούμενο στην Κύπρο (όπου, άλλωστε, δεν υπάρχει εξειδικευμένος σε αυτήν τη Δίαιτα Διαιτολόγος - ρωτήστε τη Διαιτολόγο του Μακαρείου, κα Γιωργία Τσιάππα), ούτε στην Ευρώπη (το γνωρίζουμε από προσωπική έρευνα που τελευταία επεκτάθηκε και στη Γερμανία – δείτε την αλληλογραφία με τα γερμανικά νοσοκομεία που προσκομίζουμε στο Υπόμνημα ή πηγαίνετε εδώ: http://parakeimena.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html ).
Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, όποιος ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι υπάρχει στην Κύπρο και στην Ευρώπη περίπτωση επιτυχημένης πολυσύνθετης θεραπευτικής αντιεπιληπτικής αγωγής που να είναι αντίστοιχη με αυτή της κόρης μας, θα πρέπει να μας το αποδείξει. Διαφορετικά, ο ισχυρισμός του δεν είναι αληθής.
Για άλλη μια φορά, κε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε στο γραφείο σας, υποτίθεται για να ακούσετε το αίτημά μας, ασχέτως εάν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ασχέτως εάν δεν μας επετράπη να παρουσιάσουμε το Υπόμνημά μας, ασχέτως εάν, εν τέλει, στερήθηκε η δεκάχρονη κόρη μας τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα πλέον αναφαίρετα δικαιώματά της: το δικαίωμα στη ζωή και στην ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη.
Είθε οι γιατροί που συμβουλεύεστε για τις εξαιρετικά σπάνιες ασθένειες και τη διαχείριση "εισαγομένων" πολυσύνθετων αλλά αποτελεσματικών θεραπειών (σαν της κόρης μας), να θυμούνται πάντα τον όρκο που δώσανε: «… Υπόσχομαι ότι θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω.» (Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν.)
Μετά τιμής και ευγνώμων

Κωνσταντίνος Καλλίμαχος, συγγραφέας-εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία

Αντιγόνη Καλλιμάχου, Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής 
και εκπρόσωπος του International Bureau For Epilepsy          

Επιδαύρου 8, Πλατύ Αγλαντζιάς – 2114 Λευκωσία                 

(τηλ. 22462252, 99694461, 99412779)