Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Ορθολογισμός και κοινωνία - ή όταν ο Στέλιος Ράμφος "συνάντησε" τον Francis Fukuyama

Προλεγόμενα

Οι πιο κάτω σκέψεις είναι διάχυτες στο ωριμότερο (πιστεύουμε) έργο του Στέλιου Ράμφου, Ο καημός του ενός. Βασίζονται κυρίως στο τέταρτο κεφάλαιο της Εμπιστοσύνη(ς) του Φράνσις Φουκουγιάμα (F. F.), που τιτλοφορείται "Οι γλώσσες του καλού και του κακού".

Οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα δικοί σας, εκτός αν αφήσετε σχόλιο, οπότε γίνονται και δικοί μας. Τέλος, εννοείται πως ειδικά ο αντίλογος είναι ευπρόσδεκτος.

* * *
Επισημάνσεις του F. F. που βοηθούν στην κατανόηση του ερωτήματος "γιατί οι κοινωνίες (άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο) αντιστέκονται στον ορθολογισμό".

1. Άλλο ο πολιτισμός κι άλλο η κοινωνική δομή. Ο πολιτισμός περιορίζεται σε νοήματα, σύμβολα, ιδέες και αξίες ενώ αγκαλιάζει την θρησκεία και τις ιδεολογίες. Η κοινωνική δομή αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές οργανώσεις όπως είναι η οικογένεια, το γένος, το νομικό σύστημα ή ένα έθνος.

2. Πολιτισμός είναι ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΕΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ. Πολιτισμός δεν είναι Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Οι επιλογές, τις οποίες επηρεάζει ο πολιτισμός, προκύπτουν από συνήθεια.

3. Οι σημαντικότερες συνήθειες προκύπτουν από ηθικούς κανόνες με τις οποίες οι κοινωνίες ρυθμίζουν τις συμπεριφορές τους, με αυτό που ο Νίτσε αποκαλούσε την "γλώσσα του καλού και του κακού".

4. Η μεγάλη πλειοψηφία των λαών εκπαιδεύονται να ακολουθούν τους ηθικούς κανόνες της κοινωνίας μέσα από την συνήθεια, στην οικογενειακή ζωή, από τους φίλους και τους γείτονες, καθώς και το σχολείο.

5. Ο Αριστοτέλης λέει πως υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην διανοητική και την ηθική αρετή.

6. Οι ηθικές κοινότητες ακολουθούν ηθικά συστήματα δηλαδή μια κοινή γλώσσα του καλού και του κακού.

7. Αν και ο πολιτισμός ταυτίζεται με την συνήθεια αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτισμοί είναι άλογοι. Είναι μη ορθολογικοί σε σχέση με τα μέσα που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

8. Αυτό ισχύει ακόμα και για φαινομενικά πολύπλοκες πολιτικές επιλογές μορφωμένων ανθρώπων που ζουν στις αναπτυγμένες κοινωνίες.

9. Ο ορισμός του πολιτισμού ως ηθικής συνήθειας καθιστά δύσκολη την μέτρηση των πολιτισμικών μεταβλητών. Οι έρευνες γνώμης που τις εξετάζουν συγχέουν τις απόψεις με τις συνήθειες (τις σκέψεις με την συμπεριφορά. Το να τοποθετείται κανείς αρνητικά στον ρατσισμό δεν αποκλείει την ρατσιστική του συμπεριφορά.)

10. Οι φτωχοί της Αμερικής, ο "πολιτισμός της φτώχειας" και ο προβληματισμός γύρω από το εάν η συμπεριφορά των ανθρώπων έχει βάσεις ορθολογικές ή αν επικαθορίζεται από την συνήθεια.

11. (Ο πολιτισμός ασφαλώς και ενσωματώνει ορθολογικές αποφάσεις που κάποτε πάρθηκαν συνειδητά.) Συχνά, κάτι που αρχίζει ως πολιτική πράξη καταλήγει να ενσαρκώνεται σε κάποιο πολιτισμικό γνώρισμα. Υπάρχουν όμως και φορές όπου εμφανώς πολιτικές επιλογές έχουν πολιτισμικές ρίζες.

12. Επειδή ο πολιτισμός είναι ζήτημα ηθικής συνήθειας, αλλάζει πολύ αργά απ΄ ό,τι οι ιδέες. [Ο "σοβιετισμός" κατέρρευσε σε μια νύχτα. Όχι όμως και οι τόσες συνήθειες που εναπόθεσε στις εν λόγω κοινωνίες.] Έτσι ενώ ο κόσμος έδωσε την συγκατάθεσή του για πολιτικές αλλαγές- δημοκρατία και καπιταλισμό, εντούτοις αδυνατεί να τις πραγματώσει.

13. Άρα, πολιτικές πράξεις μπορούν να επηρεάσουν τον πολιτισμό.

14. Τελικώς τα ανθρώπινα όντα είναι εγωιστικά, όμως υπακούουν στις ηθικές αξίες και αυτοί οι ηθικοί κανόνες καλλιεργούνται μέσω της επανάληψης, της παράδοσης και του παραδείγματος. Οπότε ο «εγωισμός» (απ΄ όπου αρύεται και ο ορθολογισμός τους) βρίσκεται σε μια αλληλεπίδραση με την κοινωνικότητά τους.

* * *
.
Για την αντιγραφή - Παράγραφος, με αγάπη

30 σχόλια:

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
harrygrath είπε...

Το σχολιο πεφτει πανω στους τιτλους...

Δημήτρης ηλεκτρολόγος είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

paragrafos είπε...

Με έχει εντυπωσιάσει η ανεκτικότητα και η αντιρατσιστική στάση μικρών και μεγάλων που διέπει τη συμπεριφορά του κοσμάκη στο Ρότσεστερ. Άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη ακαδημαϊκή παιδεία θεωρούν αυτονότητη την παρουσία παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή καλυτερα, όχι απλώς αυτονόητη την παρουσία, αλλά και τη συμμετοχή τους στις παρέες και τα ομαδικά παιγνίδια.

Ασφαλώς βοηθάει και το Μέιγιο που ουσιαστικά κατακλυζει το Ρότσεστερ. Χώρια που 100 χιλιάδες άνθρωποι του Ρότσεστερ, λίγο-πολύ ζουν λόγω του νοσοκομείου και του κόσμου που το επισκέπτεται, ακόμα και από τα τετραπέρα (που λέει κι ο Ράμφος) της οικουμένης.

Αυτός ο προβληματισμός με έκανε να θυμηθώ μια παλιά εργασία που είχα ξεκινήσει και έμεινε μισοτέλειωτη: αφορούσε στη συνάντηση δύο διανοουμένων, του δικού μας Στέλιου Ράμφου με τον Φ. Φουκουγιάμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια, νομίζω, ο Ράμφος έχει επισκεφτεί επανειλημμένα τις ΗΠΑ, καθώς εκεί σπουδάζει η μία του κόρη, απ΄ό,τι έχω διαβάσει καπου.

Ο έλληνας διανουμενος έθεσε ένα πολυ σημαντικό ζήτημα: την αυτονομία του "εγώ" από τις ανοθρολογικές συνήθειες του "εμείς". Ακόμα και τη σύγκρουση του εγώ με το εμείς, με ζητούμενη την αυτονομία (εξ ου και ο "καημός του ενός", δηλαδή η εξύφανση της αυτόνομης προσωπικότητας).

Εμας μας τρώει η αγωνία για το μέλλον του παιδιου μας και των άλλων παιδιών με ειδικές ανάγκες που εδω στη Νήσο ο κόσμος κρύβει τα δικά του και περιφρονεί αυτά των άλλων. Εμείς αποφασίσαμε με την πρώτη ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα. Να μιλησουμε, ακόμα πιο ανοιχτά, στην κονωνία (με άρθρα) για την κόρη μας και για τα άλλα παιδάκια.

Ισως το γεγονός ότι μέχρι τώρα όλοι κρύβονται, συνετέλεσε στο να θεωρεί η κοινωνία τη διαφορετικότητα ως απόβλητη, ξένο σώμα.

Με αισιοδοξία και αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Από τις σκέψεις του Φ. Φ. (που σταχυολόγησα ή και παράφρασα από το τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου του) στέκομαι στην ενάτη:

"Ο ορισμός του πολιτισμού ως ηθικής συνήθειας καθιστά δύσκολη την μέτρηση των πολιτισμικών μεταβλητών. Οι έρευνες γνώμης που τις εξετάζουν συγχέουν τις απόψεις με τις συνήθειες (τις σκέψεις με την συμπεριφορά. Το να τοποθετείται κανείς αρνητικά στον ρατσισμό δεν αποκλείει την ρατσιστική του συμπεριφορά.)"

Και αυτό για ένα διττό λόγο: σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο ο μέσος κύπριος σκέπτεται αρκούντως ρατσιστικά. Επίσης, η κύπρος κατέχει ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ: αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης...

Κι όμως, η δημοσιοποίηση αυτής της θλιβερής κατάστασης, ευαισθητοποιησε ορισμένους κοινωνικούς φορείς που πιέζουν πλέον τις τράπεζες να προσλαμβάνουν προσοντούχους αναπήρους.

Εκτός αν πρόκειται για προεκλογικά πυροτεχνήματα...

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Θα σας ήμασταν ευγνώμονες εάν επισκεπτόσασταν αυτήν την σελίδα!!!

http://www.matthewsfriends.org/

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Ο Ραμφος εχει το προβλημα της "θολοκουλτουρας",οπως το ονομαζουν οι φασιστες.

Δυστυχως,εχουν δικιο. Η ασαφεια,η γενικοτητα,τροφοδοτουν με πυρομαχικα τα οπλα των σκοταδιστων.

Σε καθε θεωρια,πρεπει να υπαρχει ακριβολογια,καθαροτητα,παραδειγμα.

Συντομια,ξεκαθασρη σκεψη.

" Που το παει " ο Ραμφος & τι "θελει να πει "?

Απ' ο,τι ξερω ειναι νεοορθοδοξος,θρησκευτικος νεοφασιστας,αντι-Καθολικος/Προτεσταντης/πασων εκκλησιων.

Το Ραμφος πρεπει να ειναι εκγραικισμος του γερμανικου Rumbough ή του φραγκικου Ramveau...

Οσο για τον Αριστο,ηταν αρχιρατσιστης με ιδεωδες την " πεφωτισμενη δεσποτεια",δηλαδη εναν... σωστο δικτατορα τυπου Ιωανιδη & Σαμψων...

Η πολλη κουλτουρα βλαπτει.

Λογια σταρατα.

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...
Ο Ραμφος εχει το προβλημα της "θολοκουλτουρας",οπως το ονομαζουν οι φασιστες.

Δυστυχως,εχουν δικιο. Η ασαφεια,η γενικοτητα,τροφοδοτουν με πυρομαχικα τα οπλα των σκοταδιστων.

Σε καθε θεωρια,πρεπει να υπαρχει ακριβολογια,καθαροτητα,παραδειγμα.

Συντομια,ξεκαθασρη σκεψη.

" Που το παει " ο Ραμφος & τι "θελει να πει "?

Απ' ο,τι ξερω ειναι νεοορθοδοξος,θρησκευτικος νεοφασιστας,αντι-Καθολικος/Προτεσταντης/πασων εκκλησιων.

Το Ραμφος πρεπει να ειναι εκγραικισμος του γερμανικου Rumbough ή του φραγκικου Ramveau...

Οσο για τον Αριστο,ηταν αρχιρατσιστης με ιδεωδες την " πεφωτισμενη δεσποτεια",δηλαδη εναν... σωστο δικτατορα τυπου Ιωανιδη & Σαμψων...

Η πολλη κουλτουρα βλαπτει.

Λογια σταρατα.

25 Νοέμβριος, 2007 23:38
---------------

Καλώς τον κο Χάρρυ!!!

Χα χα χα!!!

Κύριε Χάρρυ, δεν ξέρω γιατί, αλλά έχετε πράγματι χάρη!

Για τον Ράμφο, τώρα:

1. Ο Ράμφος είναι ποιητής-φιλόσοφος. Ενα κείμενό του, για την τρομοκρατία, τον έχω παραφράσει, καθιστώντας το προστιτό στο κόσμο. Εχετε δίκιο λοιπόν, μόνο σε κάτι: ότι είναι απρόσιτος για τον αμύητο αναγνώστη.

2. Στα υπόλοιπα έχετε έχετε. Δεν τον ξέρετε, δε έχετε μελετήσει τίποτε και ιδίως δεν παρακολουθείτε το έργο του και την ιδεολογική του μεταστροφή των τελευταίων χρόνων.

Θα σας δώσω "μεταγλωττισμένες" τις τρεις πρώτες παραγράφους από το κείμενό του (το πιο συναρπαστικό της νεοελληνικής βιβλιογραφίας/αρθρογραφίας) για την τρομοκρατία.

---

Οι πρώτες 3 παράγραφοι του Ράμφο (η αρίθμηση είναι δική μου):

1. "Η Νέα Υόρκη είναι κέντρο και ορίζοντας. Στους δρόμους της σε συναρπάζει ένα πλήθος πολύχρωμο, που το καθημερινό έργο ενώνει χωρίς να μαζοποιή ο τρυφερός ίλιγγος μιας πνευστής, έγχορδης και κρουστής διάχυτης μουσικής, και κυρίως η έντασι - όχι εκείνη της στενοχωριάς αλλά του απεριορίστου.
Δεν νιώθεις τίποτε κλειστό: βιώνεις το πανόραμα του μέλλοντος. Σε γοητεύει το μυστήριο του απείρως ανοικτού στο τοπικώς, ωρισμένο, η αυθεντικότης ενός πυρετού, από τον οποίο η μεγαλούπολις διαρκώς αναγεννάται. Στη Νέα Υόρκη έχει πάρει μορφή η ίδια η ορμή της ζωής.

2. Η πόλι αυτή πατά, δεν στέκει. Δεν αισθάνεσαι την αγωνία του χώρου, που υποστηλώνει άλλα γιγαντιαία κτίσματα, και η πίεσι των ορίων εξανεμίζεται καθώς οι ουρανοξύστες χυμούν εις το διάστημα.
Ο ουρανοξύστης δεν προσφέρει, όπως οι πυραμίδες, στο μάτι στήριγμα, ώστε το βλέμμα να μη χαθή στην ομοιόμορφη απεραντωσύνη της ερήμου. Εάν προσέφερε στο μάτι στήριγμα, αυτό θα ήταν εις βάρος της αισθήσεως του ελευθέρου χώρου. Γεννά τον ουρανοξύστη το μάτι που βυθίζεται στο άπειρο για να το μοιρασθή. Προκειμένου να μην την στενεύουν τα όποια όρια, χάρι στους ουρανοξύστες η Νέα Υόρκη υψώνει και διατάσσει το σώμα της εν σχέσει προς τον χρόνο. Έτσι αντί η θέλησι να πατά στην γη, πατά πάνω στην θέλησι και η ύλη γίνεται άυλη. Αυτό βγαίνει στα ατσαλένια ύψη ως έντασι, που εκτοξεύει τη βαρύτητα στο αλλού και το αλλιώς.
Εξ ου και η μέθη της ελευθερίας που προκαλεί και η πιο τυπική περιδιάβασι στους δρόμους του Μανχάταν. Με τους ουρανοξύστες ο χώρος κυματίζει στο γαλάζιο, ενώ η αξονομετρική τους προοπτική παράγει ασυνέχεια, ήτοι καινούργιο χρόνο. Δεν πρόκειται για όγκους στατικούς• Η μορφή τους αποτελεί δυνητικό σχήμα γεωμετρικά εκτεινόμενο επ' άπειρον. Η γεωμετρία εισάγει στον τρισδιάστατο κορμό των κτιρίων την τετάρτη διάστασι δίνοντας το προβάδισμα στην ελευθερία και μεταβάλλοντας τον χώρο σε δορυφόρο του χρόνου. Το άνοιγμα του χώρου από τον χρόνο είναι κλήσι αδιάκοπη προς τη δημιουργία.

3. Την ελευθερία του χρόνου και του χώρου ζήτησαν οι τρομοκράτες να υποτάξουν στις δυνάμεις της βαρύτητας και των αδρανειών, γκρεμίζοντας τους διδύμους πύργους της Νέας Υόρκης και κάνοντας το Πεντάγωνο τετράγωνο. Έπληξαν τα κυριαρχικά γι' αυτούς, σύμβολα της Αμερικής.
Δεν ήξεραν πως η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δημιουργεί σύμβολα, χωρίς να εξαρτάται από αυτά - εκεί βρίσκεται η ζωογονητική της δύναμι - και δεν σκέφθηκαν ότι με το έγκλημά τους θα δημιουργούσαν μάρτυρες, ότι το αίμα των χιλιάδων αθώων θυμάτων θα γινόταν καθαρτήριο θεμέλιο της νέας εποχής. Όλες οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές καθαγιάζονται ιδρυτικά σε λουτρά αίματος. Οι δίδυμοι ουρανοξύστες σύντομα θα ξαναϋψώσουν την χάρι τους, και πιθανόν οι υπαίτιοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν•
όμως αρχίζει ένας πόλεμος με ορατούς εχθρούς και αοράτους, πόλεμος μεταξύ κλειστού κόσμου και πνεύματος και των ανοικτών κοινωνιών.
Είναι πικρό, αλλά όχι παράδοξο: την θετικότητα ακολουθεί παντού και πάντα σαν σκιά το αρνητικό."


---------

Ακολουθεί η "απόδοσή των τριών παραγράφων από την... αφεντιά μας...

----------

1. Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη των θαυματουργών αντιθέσεων. Περπατάς στους δρόμους ανάμεσα σε αναρίθμητους, ξεχωριστούς, πολυάσχολους ανθρώπους κάθε χρώματος και κουλτούρας. Ανθρώπους που τους ενώνει ο κοινός μόχθος, η γοητεία της πολύβουης καθημερινότητας και προπάντων η γενναιόδωρη ευρυχωρία της πόλης τους.
Εδώ, μαζί με τον χώρο που διαρκώς ξανοίγεται, αισθάνεσαι ότι διευρύνεται και ο χρόνος καθώς η ασταμάτητα αναπτυσσόμενη πολιτεία τεντώνεται δημιουργικά προς όλες τις κατευθύνσεις κυνηγώντας μεθοδικά τις φιλοδοξίες, υλοποιώντας συστηματικά τα οράματά της. Είναι μια πολιτεία ολοζώντανη, όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τους εκλεπτυσμένους οικοδομικούς όγκους, τα καταπράσινα, μεγάλα πάρκα, τις αρτηρίες της που αναβλύζουν περιπέτειες και υπόσχονται διαρκώς την πρόοδο. Τώρα καταλαβαίνουμε που οφείλεται το μεγαλείο της Νέας Υόρκης.

2. Η πόλη αυτή δεν είναι καθηλωμένη στο χώμα και την πέτρα. Είναι μια πόλη που ανάερα κινείται μαζί σου μόλις την θωρείς. Που με χάρη αιωρείται όταν αντικρίζεις έκπληκτος τα γιγάντια στολίδια της καθώς, τη μια στιγμή, εκτοξεύονται στα ουράνια μ΄ όλη τους την δύναμη, και την άλλη, φαντάζουν αλαφρά, σαν ψεύτικα, σαν παιγνίδια που θέριεψαν στα ονείρατα τής καταχωνιασμένης παιδικής μας ψυχής.
Οι ουρανοξύστες δεν είναι μοναχικοί σαν τις πυραμίδες που ψήνονται από την θέρμη της απέραντης ερήμου. Είναι γίγαντες κοινωνικοί κι όχι απόκοσμοι, καταδεκτικοί κι όχι εχθρικοί ή άξεστοι σαν τον Πολύφημο του μύθου. Βρίσκονται σε διάλογο με τους αξιοπρεπείς, ταπεινότερους συντρόφους τους αλλά και με τα αχόρταγα ανθρώπινα μάτια. Μάτια, που λησμόνησαν ότι αποθαυμάζουν χειροποίητα τεχνήματα και αφέθηκαν να βυθίζονται στα ελεύθερα, ιλιγγιώδη ύψη, της πολυδιάστατης εκθαμβωτικής τους πολιτείας.
Με τη θέλησή τους οι άνθρωποι έδωσαν πνοή στα υπερφυσικά, μερωμένα θεριά από γυαλί και ατσάλι, αρκετά εκ των οποίων αρμονικά επιπλέουν στο Μανχάταν. Εκεί, η θεϊκή φύση του ανθρώπου όρμησε απ΄ τα ουράνια και βάλθηκε να αιχμαλωτίσει τα γαλάζια κύματα με δεκάδες και εκατοντάδες ορόφους λαμπρής ευπορίας και δόξας, που με σιγουριά εκτείνονται στο μέλλον υποσχόμενοι αέναη δημιουργικότητα, φαντασία και – αλίμονο! – πρόοδο αξιοζήλευτη.

3. Το μεγαλείο της Νέας Υόρκης κατατρόμαξε τους ζηλόφθονες. Έτσι αποφάσισαν να το πληγώσουν αφού η θέα τόσης ευδαιμονίας, τους ήτανε ανυπόφορη. Κατέστρωσαν λοιπόν, διαβολικά σχέδια, πώς να σκορπίσουν αίμα και θλίψη στην συμβολική γη τής επαγγελίας. Πώς να μηδενίσουν τον ευφάνταστο ιδρώτα αλλά και τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων τους. Και χτύπησαν τα σύμβολα του αμερικανικού θαύματος: τους πύργους και το Πεντάγωνο, δηλαδή τους ναούς του συσσωρευμένου πλούτου και τις διοικητικές εγκαταστάσεις του υπερφυσικού οπλοστασίου με τις χιλιάδες βροντές και αστραπές μαζικού θανάτου. Κυριολεκτικά κατατρόμαξαν τους Αμερικανούς και προσώρας παρέλυσε η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι τρομοκράτες όμως δεν ήξεραν ότι η Αμερική φτιάχνει τα σύμβολα κι όχι τα σύμβολα την Αμερική. Ήλπιζαν ότι έτσι θα στραπατσάριζαν την απαστράπτουσα επιδερμίδα της και δεν τους πέρασε από τον νου ότι τελικώς απλώς θα γρατζούνιζαν την πτέρνα της αφυπνίζοντας τα αρχέγονα ένστικτα και τα εκδικητικά της πάθη που καραδοκούν ανάμεσα στα πανίσχυρα και άθικτα νύχια και δόντια της από την εποχή του τραυματικού Βιετνάμ. Και φυσικά, δεν ήξεραν οι τρομοκράτες ότι με την αποτρόπαια πράξη τους θα οριοθετούσαν τις απαρχές μιας σημαδιακής εποχής,
μιας εποχής με πολέμους ανάμεσα στον σκοταδιστικό κόσμο των κλειστών και φανατισμένων κοινωνιών από τη μια μεριά, και στον διαφωτισμό των δημοκρατικών κοινωνιών από την άλλη.
Δυστυχώς, ανέκαθεν στη γη συνυπήρχε το καλό με το κακό, η ευτυχία με την πίκρα, η ζωή με το θάνατο, η εξέλιξη με την οπισθοδρόμηση και το χτίσιμο με το γκρέμισμα.

*****************

Την καλημέρα μου, κε Χάρρυ!!!

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Οντως,ο Ραμφος εκφραζεται...θολά,θελει autofocus...

Στο κειμενο σας,βρισκω φαουλ στο περι εκδικητικου παθους & αρχεγονων ενστικτων. Οσο πιο πλουσιος & μπον βιβερ ειναι κανεις,τοσο πιο σοφτ ειναι.

Γι' αυτο & υπαρχει τοσο ισχυρο αντιπολεμικο ρευμα. Ο Αμερ θελει Lazy-boy & τιβι 3 ωρες/ημερα,δεν γουσταρει να σκοτωνεται στου διαολου τη μανα.

Οι κοκκινοι,μαυροι & ισλαμο - φασιστες δαιμονοποιουν τους Αμερ.
Ο πασιφισμος τους ειναι εκτός ψυχολογιας Γραικων/Κυπριων & ακατανοητος. Υπηρχε πριν απο τον Α Π.Π,με το δογμα του απομονωτισμου.

Ολοι (?) θελουν ή φανταζονται το Αμερικα σαν τον υπερ-νταβατζη,ομως ,στη πραγματικοτητα ειναι...ανθρωπακια του Θεου. Χτυπουν μονο τρελλους που το παρακανουν & θελουν πυρηνικα.
Για να σε στοχοποιησουν πρεπει να σφαζεις τον κοσμακη κατα χιλιαδες & να απειλεις προσωπικα τους ιδιους.

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...
Οντως,ο Ραμφος εκφραζεται...θολά,θελει autofocus...

Στο κειμενο σας,βρισκω φαουλ στο περι εκδικητικου παθους & αρχεγονων ενστικτων. Οσο πιο πλουσιος & μπον βιβερ ειναι κανεις,τοσο πιο σοφτ ειναι.

----------------------

Πράγματι, τα τρία εκατομμύρια λαμπαδιασμένων βιετναμέζων ήταν πολυ... σόφτ...

Αχ, κε Χάρρυ!!! Η απάντηση στον τυφλό αντιμερ δεν είναι ο τυφλός φιλοαμερ., γιατί τότε έχουμε την ίδια όψη του ίδιου νομίσματος (φανατισμό).

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Τα " 3 εκ " ειναι ψεμμα των κομμουνιστων.Απορω πώς υπαρχει ακομα κοσμος που τα πιστευει...

Λογω των αριστερων πολιτικων χαθηκε το Ν. Βιετναμ. Αν ειχε σωθει,σημερα θα ηταν σαν τη Ν. Κορεα.

Ο φανατισμος για το ορθο,ειναι αρετη. Υπαρχει καλος & κακος φανατισμος.

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...
Τα " 3 εκ " ειναι ψεμμα των κομμουνιστων.Απορω πώς υπαρχει ακομα κοσμος που τα πιστευει...

Λογω των αριστερων πολιτικων χαθηκε το Ν. Βιετναμ. Αν ειχε σωθει,σημερα θα ηταν σαν τη Ν. Κορεα.

Ο φανατισμος για το ορθο,ειναι αρετη. Υπαρχει καλος & κακος φανατισμος.

26 Νοέμβριος, 2007 18:44
---------------

Κύριε Χάρρυ,

Μήπως είναι ψεμα και οι 50 χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι αμερικανοί και άλλες τόσες χιλιάδες ανάπηροι;

Τώρα κάνετε τους υπολογισμούς σας να μας πείτε πόσοι βιετναμέζοι τσουρουφλίστηκαν από τις... ορθές ναπάλμ.

Αγαπημένε μας κυριε Χάρρυ, μην υπεραμύνσθε εγκληματα και λάθη της αμερ εξωτ πολιτ που ομολόγησαν ακόμα και οι πρωταίτιοί των. Η βιβλιογραφία είναι εκεί, μάρτυρας αψευδής και καμία θεωρία συνωμοσίας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

[Να μη μιλήσουμε και για τα συγερά, δολοφονικά καθεστώτα (της λατ. αμερ.) που υπέθαλπε επί δεκαετίες η αμερ. εξωτ. πολ.]

Κύριε Χάρρυ, αν μπορουσαμε να ζήσουμε στις ΗΠΑ, οικογενειακώς, θα φεύγαμε... "χτες". Τόσο πολυ μας έχει κλέψει την καρδιά το Ρότσερ και η καλη αμερική, ο κοσμάκης του βορρά!!!

Να μην μπλέκουμε όμως τα πράγματα: άλλο η αποδεδειγμένα δολοφονική συμπεριφορά που επέδειξε κατά καιρούς η αμερ. εξωτ. πολ., κι άλλο η λαϊκή, ανεκτική, γνήσια ανθρωπιστική και ανυπόκριτα αντιρατσισιτική κουλτούρα του αμερ. βορά.

"Πάντοτε την αλήθεια ομιλουντες
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους"

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Τέλος, αναφορικά με το πόσο... δικαιος και... καλός ήταν ο πόλεμος στο βιετνα,, σας παραπέμπω στον... κομμουνιστή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ο οποίος μας θυμίζει τους "φιλοσοφικούς κώδικες του πολέμου και της δικαιοσύνης", δλδ την προσέγγιση του Michael Walzer που είχε την φριχτή εμπερία του... καλοπροαίρετου πολέμου στο Βιετνάμ...

http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14664&m=B54&aa=1

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Οι χουντες της Λ. Αμερικης ηταν πολυ πιο ανθρωπιστικα καθεστωτα απο τις κομμουνιστικες δικτατοριες τυπου Καστρο.

Το μη χειρον βελτιστον.

Η Λ. Αμερ δεν ειναι...Ελβετια.

Μεταξυ Πινοστ & Καστρο,αναφανδον Πινοσετ,αναμφιβολα καλυτερα περασαν οι Χιλιανοι απο τους Κουβανους.

Οι Αμερ εδιναν το 70% της Κυπρου στη Τζιαρ & οι... τρελλαμενοι αρχαιοι ηθελαν το. ..100%. Μακαρι να ειχε επιβληθει λοιπον η αμερ. εξωτερικη πολιτικη,που ειναι αμεροληπτη & δικαιη.

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...
Οι χουντες της Λ. Αμερικης ηταν πολυ πιο ανθρωπιστικα καθεστωτα απο τις κομμουνιστικες δικτατοριες τυπου Καστρο.

Το μη χειρον βελτιστον.

Η Λ. Αμερ δεν ειναι...Ελβετια.

Μεταξυ Πινοστ & Καστρο,αναφανδον Πινοσετ,αναμφιβολα καλυτερα περασαν οι Χιλιανοι απο τους Κουβανους.

Οι Αμερ εδιναν το 70% της Κυπρου στη Τζιαρ & οι... τρελλαμενοι αρχαιοι ηθελαν το. ..100%. Μακαρι να ειχε επιβληθει λοιπον η αμερ. εξωτερικη πολιτικη,που ειναι αμεροληπτη & δικαιη.

26 Νοέμβριος, 2007 20:16
----------------------

Κε Χάρρυ, επειδή και τα κομμουνιστικά καθεστώτα υπήρξαν εγκληματικά, επειδή και η... αξέχαστη ΕΣΣΔ στήριξε ανθρωποφάγους (Πολ-Ποτ), αυτό δεν πάει να πει ότι οι αμερ στρατομπανανίες ήταν... ανθρωπιστικές.

Εκτός εάν συγκρίνουμε εγληματικά καθεστώστα. Τότε θα συμφωνήσω μαζί σας: και τα μεν και τα δε υπήρξαν δολοφονικότατα, με τα κομμουνιστικά να είναι δολοφονικότερα.

Ομως κε Χάρρυ, μην υπεραμύνεσθε των εγκλημάτων της αμερ εξωτ πολ, τη στιγμή που και η Ολμπράιτ, είχε ζητήσει συγγνώμη τόσο απο από τους λαούς της λατ αμερ, όσο και από το βιετναμ, χρησιμοποιώντας την ίδια ορολογία με αυτή που χρησιμοποιών κι εγώ.

Οταν δολοφονείς ανθρώπους, δεν μπορείς να είσαι ανθρωπιστής, εκτός εάν μετανιώσεις στ΄ αλήθεια.

Οσο για εμάς εδώ στην Κύπρο, είμαστε άξιοι της μοίρας μας

Με αγάπη

Άλφα

harrygrath είπε...

Η Εβραια " Ωλλμπραητ " ειναι διπλωματης & ισως να ειπε κατι καταπραυντικο,που οι αριστεροι,ως συνηθως διαστρεβλωσαν σε "συγνωμη",οπως εκαναν & με τον Κλιντον οταν ηρθε Αθηνα.

Αποκλειω να ζητησε "συγνωμη",ισως για υπερβολες,ασκοπους βομβαρδισμους. Αυτα ομως ειναι αρχαια ιστορια για τους νορμαλ ανθρωπους. Μονο μνησικακοι & ρεβανσιαστες κολλανε στο παρελθον.

Για τη Κυπρο,απορω με τη μλ των Τουρκων.Αν το παιζαν σωστα,η ΤΔΒΚ θα ειχε αναγνωριστει απο τα περισσοτερα κρατη.

2 χωριστα κρατη,η καλυτερη λυση.Οσοι δεν μπορουν μαζι,πρεπει να το διαλυουν,αλλιως εχουμε την αρρωστημενη σημερινη κατασταση.

Χωρις πλακα,η ΤΔΒΚ εχει προσφερθει να αποζημιωσει τους εχοντες περιουσια στην επικρατεια της ?

harrygrath είπε...

Ρεβανσιστες...

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...

Χωρις πλακα,η ΤΔΒΚ εχει προσφερθει να αποζημιωσει τους εχοντες περιουσια στην επικρατεια της ?
---------------------------

Κύριε Χάρρυ,
ίσως δεν το ξέρετε: μονάχα η Τουρκία και το Πακιστάν (τώρα τελευταία, εμμέσως, και η Σ/Μακεδονία, μέσω της επίσκεψης ενός πρών πρωθυπουργού της - τόσο μυαλό είχε) αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ΤΔΒΚ.

Ο πολιτισμένος κόσμος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων και Ψηφισμάτων των ΗΕ δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος το προτεκτοράτο της Τουρκίας εντός του οποίου ο στρατός κατοχής είναι το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Οσο για την αναγνώριση: εσείς κύριε Χάρρυ, θα αναγνωρίζατε στον κλέφτη του σπιτιου σας και της περιουσίας σας το δικαίωμα να τα χαίρεται με τις ευλογίες σας;

Τέλος, το ερώτημά σας "Χωρις πλακα,η ΤΔΒΚ εχει προσφερθει να αποζημιωσει τους εχοντες περιουσια στην επικρατεια της?", δυστυχώς ακούγεται ως... ανέκδοτο.

Εχουμε 20 στρέμματα στη Μόρφου, μητρογονικά, παραλία. Αν μας αποζημίωναν ακόμα και κατά το ένα δέκατο της αξίας, θα ήμασταν οικονομικά ανεξάρτητοι για τα επόμενα 200 χρονια.

Οσοι επεδίωξαν να αποζημιωθούν τους δώσανε το ένα εκατοστό ή και ένα διακοσιοστό της αξίας (την οποία η ίδιοι εκτίμησαν!!!) της περιουσίας τους. Κοροϊδία, δηλαδή.

Βέβαια το ΕΔΑ ζήτησε διευθέτησε την ανταλλαγή περιουσίας ενός Ελληνοκυπρίου στα Κατεχόμενα, με περιουσία Τουρκοκυπρίου στα δικά μας μέρη.

Παρά ταύτα, όπως ίσως γνωρίζετε, το ευρ. Δίκαιο δεν διέπεται από την αγγλοσαξωνική αρχή του "δεδικασμένου". Που συμαίνει ότι καμία τελελεσμένη δικαστική απόφαση δεν αποτελεί προηγούμενο για μία άλλη. Κάθε μια αντιμετωπίζεται χωριστά και κατά την κρίση του Δικαστηρίου (και της συγκυρίας).

Δεν ξέρω αν σας διαφώτισα.

Ο μονος έλληνας πολιτικός που τόλμησε να πει μία αλήθεια είναι ο Μητσοτάκης σύμφωνα με τον οποίο πρώτα έπρεπει να επιλυθεί το περιουσιακό κι ύστερα όλα τα άλλα. Συμφωνώ μαζί του.

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Μη παρασυρεστε,η Σ/Μακεδονια,σαν το πλεον φιλελευθερο εθνοτικα κρατος των Βαλκανιων,εχει δωσει σημασια στη τουρκικη εθνοτητα & κανει ανοιγματα παντου,σε Τουρκια & ΤΔΒΚ.

Επαληθευετε τη μπουνταλωσυνη & μλ των Τουρκων. Αν ηταν συνεπεις στον ισχυρισμο τους,για προστασια απο ΕΟΚΕΣ & χουντες,θα αποζημιωναν τους διωγμενους για περιουσιες τους κατα 100% ,συν πληθωρισμο,εστω σε διαρκεια 30 ετων. Το 2005 θα παιρνατε τη τελευταια δοση απο τα οικοπεδα.

Μπαινω,προστατευω,σωζω,σε απομακρυνω για να μην τυρρανας,ομως σου δινω τα λεφτα σου. Αυτος ο ισχυρισμος,θα στεκοταν...

Ομως,αυτη η ωμη κλοπη περιουσιας συν ο στρατος που πλεον δεν ειναι ελευθεριας,οπως -πιθανον- το '74 αλλα κατοχης,εκαναν τους Τουρκους ρομπες & δεν τους αναγνωριζει κανεις.

Ο καθενας παιρνει ο,τι αξιζει.

Τα λεμε & αυριο. Τσαο.

paragrafos είπε...

Καλη σας νύχτα!!!

Με αγάπη

Αλφα

harrygrath είπε...

Φανταζομουν οτι τετοιο ειναι το σκηνικο στη Κυπρο,γι' αυτο & κανεις δεν δικαιωνει τη ΤΔΒΚ.

Παντως οι χουλιγκανς του ΑΚΕΛ εχουν τα καλυτερα αντιφασιστικα συνθηματα.

Πειτε μας μερικα ..γλαφυρα που δεν ξερουμε εμεις οι..Γραικίτες...

Αυτος ο μορφονιος ο Τασσος θα ξαναβγει ?

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...
Φανταζομουν οτι τετοιο ειναι το σκηνικο στη Κυπρο,γι' αυτο & κανεις δεν δικαιωνει τη ΤΔΒΚ.

Παντως οι χουλιγκανς του ΑΚΕΛ
-----------------------

Κε Χάρρυ, όλοι οι χούλιγκανς είναι το ίδιο... κόμμα. Οσο για την λεκτική επιθετικότητα, σας το έχω ξαναπεί, συνοδεύεται και με... ιπτάμενα τούβλα και πέτρες που έχουν θέσει κατ΄ επανάληψιν σε κίνδυνο τη ζωή περαστικών.

Προσωπικά, όπως ξέρετε πιστεύω στην ανεκτικότητα. Αν δεν σεβόμαστε ο ένας τις πεποιθήσεις και τα ιδεώδη του άλλου, τότε αλίμονό μας. Αυτή η έλλειψη ανεκτικότητας μας κόστισε και μας κοστίζει ακριβά...

Οσο για τις εκλογές. Είναι ένα μυστήριο. Ουδείς ξέρει τι θα γεννήσουν.

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Τα συνθηματα εχουν το φολκλορ τους...

Μου αρεσει ιδιαιτερα το εθνικ...

" Κατω απ' τη Λαμια
ειναι Αλβανια "

& η απαντηση

" Πανω απ' τη Λαμια
ειναι Βουλγαρια".

Ο κουκλος τριζει τη μασελα του. Θα ξαναβγει ?

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...

Ο κουκλος τριζει τη μασελα του. Θα ξαναβγει ?

27 Νοέμβριος, 2007 19:49
-------------------------

Κε Χάρρυ, όποιος και να βγει είναι παγιδευμένος: δεν πρόκειται να κάνει τίποτε. Τα συντεχνιακά συμφέροντα προτιμούν τη μη λύση. Και αυτά τα συμφέροντα είναι πολυ πιο ισχυρά από τους πρόσφυγες που χάσανε τις περιουσίες τους.

Σκεφτείτε, κι εμείς "τότε" ψηφίσαμε "όχι". Αν και το "ναι" μας συνέφερε οικονομικά αφού υπήρχε ελπίδα κάτι να πάρουμε από την περιουσία μας. Ωστόσο, οι ασάφειες και τα κενά του Σχεδίου Αναν (που επιτρέπει στην Τουρκία να έχει την... υψηλή εποπτεία και κυριαρχία σε όλο το νησί, ασχέτως από το εάν ο στρατός θα... έπεφτε τάχα στις 10 χιλιάδες) άφηναν περιθώρια για αμοιβαίες παρεξηγήσεις και όχι υποχωρήσεις.

Αν απουσιάζει η καλη πίστη, κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να έχει ισχύ. Και τι καλή πίστη μπορούμε να έχουμε όταν εμείς τρέμουμε τον τουρκικό στρατό κι εκείνοι την οικονομική μας δύναμη;

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath είπε...

Εγω,θεωρητικα,θα ψηφιζα ναι.
Οποιος ειναι απ' εξω,το βλεπει αλλιως.
Τεσπα.
Την υγεια μας να 'χουμε.
Τσαο.

paragrafos είπε...

Ο/Η harrygrath είπε...
Εγω,θεωρητικα,θα ψηφιζα ναι.
Οποιος ειναι απ' εξω,το βλεπει αλλιως.
Τεσπα.
Την υγεια μας να 'χουμε.
Τσαο.

27 Νοέμβριος, 2007 21:24

------------------------
Πάντως, κι εμείς να ψηφίζαμε τώρα, "ναι" θα ψηφίζαμε.Παρ΄όλες τις φοβίες μας. (Στερνή μου γνώση...)

Καλη σας νύχτα

Με αγάπη

Αλφα

harrygrath είπε...

Παμε ενα ποστ για Κυπρο,πσρον & μελλον,να μπουν & αλλοι σχολιαστες...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Χαρούμενα Χριστούγεννα για όλην την όμορφη οικογένεια....

Kαπα είπε...

Ο/Η synas είπε...
Χαρούμενα Χριστούγεννα για όλην την όμορφη οικογένεια....

24 Δεκέμβριος, 2007 18:01
--------------
Σας εύχαριστούμε θερμά!!!

Ευχόμαστε και σε σας Χρόνια πολλά με υγεία και Καλές Γιορτές!!!

Με αγάπη

Κ + Α + Μ-Φ

Aphrodite είπε...

Ω ναι, η Ζωή είναι πιο δυνατή, και αυτό είναι πολλές φορές στο χέρι μας Παράγραφε, όπως μας έδειξες και συνεχίζεις να μας δείχνεις!

Και οι Ανθρωποι είναι απίστευτοι όταν μπορούν και αψηφούν τα νούμερα, τις στατιστικές και τις κακές προβλέψεις.

Μα ποιός τέλος πάντων ξέρει το μέλλον και μιλά με τόση σιγουριά?

Ελεος!

Καλά Χριστούγεννα και ευχές για όλες τις γιορτές, και μαζί μηνύματα αισιοδοξίας κι από άλλα σημεία του μπλογκοχωριού...

Φιλιά πολλά στην κούκλα μας, στη μασκώτ που μας έλειψε. Ολοι μας λείψατε δλδ κι ευτυχώς που ανοίχτηκε ο Κάπα και μαθαίνουμε λίγο νέα σας πότε-πότε!

Οι καληνύχτες μας πάντα στις 11, και ανυπομονούμε για μια μεγάλη αντάμωση, έτσι?
;)))))

Με πολλή αγάπη από όλους μας!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ