Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κετογενική διατροφή (γεύματα) και αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή από Ιούνιο του 2011 έως Απρίλη του 2012


Διευκρίνιση: οι αριθμοί δίπλα από τα υλικά των γευμάτων παραπέμπουν σε γραμμάρια. 

Σημείωση: Η Αντιγόνη μπορεί πλέον (έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ) να παρασκευάζει κετογενικά γεύματα, δηλαδή συνταγές απολύτως συμβατές με τη εξειδικευμένη Κετογενική Δίαιτα. Βασίζεται σε ειδικό πρόγραμμα (που έχει περασμένο στο pc και δεν θυμάμαι πού το βρήκε), μέσω του οποίου υπολογίζονται οι θερμίδες εκάστου κετογενικού γεύματος και τινά που αγνοώ. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, ας μας στείλει μέιλ και θα του απαντήσει η Αντιγόνη, καθ΄ ότι η αφεντιά δεν κατέχει τα ζητήματα της φαρμακευτικής αγωγής και της δίαιτας του παιδιού.


4 σχόλια:

Ανδρέας Ζουρδός είπε...

H Κετογονική Διατροφή χρησιμοποιείται για την επιληψία εδώ και αρκετά χρόνια, ίσως και αιώνες. Υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος, αναφορές και στον Ιπποκράτη. Αν έχετε κάποια απορία για το θέμα μην ντραπείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ανδρέας Ζουρδός, Διαιτολόγος διατροφολόγος

paragrafos είπε...

Ο/Η Ανδρέας Ζουρδός είπε...
H Κετογονική Διατροφή χρησιμοποιείται για την επιληψία εδώ και αρκετά χρόνια, ίσως και αιώνες. Υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος, αναφορές και στον Ιπποκράτη. Αν έχετε κάποια απορία για το θέμα μην ντραπείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ανδρέας Ζουρδός, Διαιτολόγος διατροφολόγος

28 Φεβ 2012 6:54:00 μ.μ
------------------------

Αγαπητέ Ανδρέα,

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο. Με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε λίγο την προϊστορία της Κετογενικής Δίαιτας:

1. Η αρχαιοελληνική ιατρική, βασιζόταν στη "νηστεία" αδιακρίτως, για να "καθαρίσει το σώμα".

Αυτή η "θεραπεία", δηλαδή η γενικευμένη νηστεία, σε πολλές περιπτώσεις ήταν καταστροφική (στις περισσότερες).

2. Κατά λάθος έπιασε στην επιληψία. Είδαν, ότι αν υποσιτίζεται ο ασθενής, τότε του περνάνε οι κρίσεις!

Το ίδιο συνέβη και στον κόρη μας. Μπήκε στη Μέιγιο Κλίνικ με δεκάδες κρίσεις καθημερινά, την πλακώσανε στην... πείνα για τρεις και αμέσως μετά στην Κετογενική Δίαιτα και εξαφανίστηκαν οι κρίσεις για δύο χρόνια.

3. Η Κετογενική Δίαιτα, δηλαδή το να τρώει κανείς μόνο λίπη και όχι υδατάνθρακες, πέτυχε κατά λάθος στην επιληψία, και κανείς δεν ξέρει γιατί πετυχαίνει.

Λένε πως αν καταφέρει η επιστήμη να βρει το μηχανισμό που συνδέει τις κετόνες με τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων, τότε έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα νικηφόρο κατά της επιληψίας.

4. Πάντως, η αντιεπιληπτική Κετογενική Δίαιτα δεν είναι η δίαιτα που εφαρμόζεται από τους διαιτολόγους με δική τους πρωτοβουλία. Το γενικό πρόσταγμα πρέπει να το έχει ο εξειδικευμένος στην κετογενική δίαιτα επιληπτιολόγος (νευρολόγος ή παιδονευρολόγος).

Άλλωστε, για να μπει στην κετογενική δίαιτα ένας ασθενής, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεως (παρακέντηση κλπ) ούτως ώστε να αποδειχθεί ότι ο οργανισμός του ασθενούς είναι συμβατός με αυτήν την Δίαιτα. Στην αντίθετη περίπτωση τίθεται η ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο.

5. Η αποτελεσματική, αντιεπιληπτική Κετογενική Δίαιτα απαιτεί τον κατάλληλο καιπεπειραμένο νευρολόγο που κατευθύνει τον επίσης κατάλληλο και πεπειραμένο διαιτολόγο. Γιατί ακόμη κι όταν πετύχει αντιεπιληπτικά η κετογενική δίαιτα, έχει τόσες παρενέργειες στα νεφρά, στο συκώτι κλπ, που καθιστά την επίβλεψη του επίσης έμπειρου γιατρού (στις παρενέργειες) εκ των ων ου άνευ.

6. Σε αυτήν τη φάση βρισκόμαστε κι εμείς τώρα. Το παιδί μας παίρνει ένα σωρό φάρμακα σε συνδυασμό με μια συγκεκριμένη σύνθεση κετογενικών γευμάτων.

Ψάξαμε όλη την Ευρώπη για να βρούμε παιδονευρολόγους εξειδικευμένους που συνεργάζονται με επίσης εξειδικευμένους διαιτολόγους στην κετογενική δίαιτα και τελικά βρήκαμε δύο κέντρα στη Γερμανία.

Το ένα το απορρίψαμε γιατί είναι ψηλά πάνω στην Αλπεις και δέν έχει Πρώτες Βοήθειες!

Το άλλο θα το ελέγχξουμε εντός των ημερών. Η Αντιγόνη φεύγει σήμερα τα χαράμα για Γερμανία. Θα την ξεναγήσουνε στο Κορκ, σε αυτό το Αντιεπιληπτικό Κέντρο (που φαινομενικά έχει αυτά που θέλουμε) ούτως ώστε να αποφασίσουμε εάν φέτος θα πάμε στην πανάκριβη Αμερική, όπως κάθε χρόνο επί τόσα χρόνια, ή θα πάμε στη Γερμανία...

Ίδωμεν!

Με εκτιμηση,
Κώστας

harrysmatic είπε...

Που να μπλεκετε τωρα φτου κι απ την αρχη με Γερμαναραδες..?
Δοκιμαστε επαφη με Αμερικα μεσω βιντεοτηλεφωνου Σκαηπ. Ειναι τζαμπα.
Just do it.
www.skype.com...

Οσο για τη κετοτετοια & την επι,απορω που οι ειδικοι δεν ξερουν,οτι ξερει ο καθε...μποντυμπιλντερ..
Η κετο πευχαινει διοτι ο εγκεφαλος τρεφεται αποκλειστικα με υδατανθρακες. Οταν τον ταιζεις κετονες...ρεταρει. Ετσι,τερματιζουν οι ....σπιθες
( κρισεις). Ειδες τι απλη εξηγηση..?

Φιλια. Καλη δυναμη.

paragrafos είπε...

Στις 11.πμ ήταν το ραντεβού γνωρισμίας και αλληλοενημέρωσης με τη γιατρό και στη μία είναι το ραντεβού με τη διαιτολόγο. (Εκεί έχουμε μία ώρα πίσω.) Αν και έχω σκάσει από την αγωνία μου, ούτε τηλεφωνώ ούτε μήνυμα στέλνω για να μη αποσπάσω την προσοχή της Αντιγόνης, γιατί, αν δει τον αριθμό μου στο κινητό της, θα τρομάξει, αφού μόλις βλέπουμε τους αριθμούς μας στα κινητά μας, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει στο κακό...

Ξέρουν ότι η κετογενική αντιμάχεται τις επιληπτικές κρίσεις. Απλώς δεν ξέρουν ποιος είναι ο μηχανισμός που περιορίζει τις κρίσεις, έτσι δεν μπορουν να φτιάξουν φάρμακο για να τον αντιγράψουν.

Μόλις έχουμε νέα, θα τα ανακοινώσουμε.

Ευχαριστούμε και καλό μεσημέρι!

Κώστας