Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Επιστολή που εστάλη προς την Επίτροπο Προστασίας Των Δικαιωμάτων του ΠαιδιούΕντιμότατη κα Λήδα Κουρσουμπά,

1.   Στις 5 Απριλίου, το απόγευμα, στις 4.00 μμ, ο εντιμότατος Υπουργός Υγείας, κος Σταύρος Μαλάς, μας δέχθηκε για να εξετάσει το αίτημά μας (διακομιδή του παιδιού μας στο εξωτερικό, κατ΄εξαίρεσιν και για ανθρωπιστικούς λόγους). Εμείς, οι γονείς της δεκάχρονης Μαρίας-Φωτεινής Καλλιμάχου, σεβόμενοι την εντιμότητα του Υπουργού, συντάξαμε προ ημερών ένα ΥΠΟΜΝΗΜΑ για να στηρίξουμε το αίτημά μας και να το καταθέσαμε, κατά τη συνάντησή μας, όπως και έγινε, μα ουδείς ασχολήθηκε με δαύτο! 

2.   Επιπλέον, κατά την ακρόαση, δεν τηρήθηκαν διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν τις προϋποθέσεις για την διεκπεραίωση μιας ορθολογικής υποστήριξη του αιτήματός μας. Δεχθήκαμε άδικες και αδικαιολόγητα ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις από κάποιες συμβούλους του Υπουργού ("λέτε ψέματα"), δεχθήκαμε εμπαιγμούς ("καλέ, πήρατε και τη γιαγιά μαζί σας!"), εξευτελισμούς ("μπράβο! βγάλατε  και τα δόντια του παιδιού σας!") και διαρκείς προκλητικους ειρωνικούς μορφασμούς και μουρμούρες, μπροστά στα άπραγα μάτια του Υπουργού. Όλα αυτά τα ad hominem επιχειρήματα κατέστρεψαν κάθε προσπάθειά μας να τεκμηριώσουμε το αίτημά μας ψυχραιμα, λογικά και επιστημονικά. (Δυστυχώς ο κος Υπουργός δεν μας προστάτευσε ούτε ανακάλεσε εις την τάξη τις κυρίες που τροφοδοτουσαν αυτήν την αντιπαραγωγική και απολίτιστη ατμόσφαιρα. Ο κος Υπουργός όφειλε να σεβαστεί "το τεκμήριο της αθωωότητος μας" κι όχι να μας αφήσει να καταστουμε βορά της ανάγωγης συμπεριφοράς των κυριών (Νικολαϊδου και Κώστα) οι οποίες αγνοούσαν επιδεικτικά κάθε χλιαρή προσπάθειά που έκανε για να ακουστούμε.

3.   Χωρίς καν να μελετήσουν το Υπόμνημά μας, οι κυρίες που τον συμβούλευαν, άρχισαν να μιλάνε για άσχετα με το αίτημά μας πράγματα κι όχι για το παιδί μας και την ειδική περίπτωσή του. Μιλούσαν γενικώς για την ιατρική και άλλες περιπτώσεις (προφανώς επειδή αγνοούσαν τη δική μας) και όχι για την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση του παιδιού μας. Κι όταν δεν μας επιτίθεντο, είχαν το θράσος να μας δίνουν και απειλές, μπροστά τον Υπουργό, απειλές του τύπου: "αν πάει το παιδί σου στην εντατική, με τι μούτρα θα μου τηλεφωνήσεις;" Και οι εν λόγω κυρίες και ο Υπουργός αγνοούσαν ότι σε δύο μήνες θα επέστρεφαν οι δύο παιδονευρολόγοι του Μακαρείου -ο εις εκ των οποίων είναι θεράπων ιατρός του παιδιού - ύστερα από μακρά μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.)

4.  Πρωταγωνίστρια αυτής της απαράδεκτης από κάθε άποψη ατμόσφαιρας ήταν η παιδονευρολόγος Νικολαϊδου που μας συκοφαντούσε (με τη συνδρομή της Σοφίας Κώστας που ψευδομαρύρησε εις βάρος μας). Η Νικολαϊδου, προ οκτώ μηνών, όταν εμείς ως γονείς την επισκεφτήκαμε στο ιατρείο της (τότε νομίζαμε ότι είχαμε να κάνουμε με άνθρωπο...), ήταν προκλητικά απαξιωτική για λόγους που μονάχα εκείνη γνωρίζει. Ενώ δείξαμε καλή προαίρεση και μεταξύ άλλων τής προσφέραμε και τα ιατρικά αρχεία του παιδιού μας σε ηλεκτρονική μορφή, εκείνη επέλεξε να τα απαξιώσει, όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας! Αντέξαμε, όσο ήμασταν εκεί, την προσβολή και φεύγοντας, αφού το συζητήσαμε επί μία μέρα ολοκληρη ήρεμα και ωραία, αποφασίσαμε να μην την επιλέξουμε ως γιατρό τού παιδιού μας, πρώτον λόγω... της ασυμφωνίας των... χαρακτήρων και δεύτερον επειδή ουδέποτε η εν λόγω γιατρός (όπως και ουδείας άλλος στην Κύπρο) είχε αποδεδειγμένα στα χέρια της περίπτωση σαν κι αυτή της κόρης μας και ουδέποτε διαχειρίστηκε επιτυχώς μια τέτοια σπάνια περίπτωση με εξαιρετικά πολυσύνθετη θεραπεία, εν αντιθέσει προς τον εν τις ΗΠΑ θεράποντα γιατρό τής κόρης μας στη Μέιγιο Κλινικ ο οποιος έχει αναστήσει το παδί μας, χώρια που αντικειμενικά συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παιδονευρολόγους.

5.   Μονάχα, προς το τέλος της δηλητηριώδους συνάντησης που υποστήκαμε, ο εντιμότατος Υπουργός έριξε λίγες ειλικρινείς κλεφτές ματιές στο Υπόμνημά μας κι όταν κατάλαβε ότι επρόκειτο για σοβαρό έγγραφο με βιβλιογραφική τεκμηρίωση και επάρκεια, έδειξε μια κάποια διάθεση συνδιαλλαγής, αλλά ήταν αργά πια... (Δεν ξέρουμε εάν αργότερα βρήκε το χρόνο να μελετήσει το τεκμηριωμένο ΥΠΟΜΝΗΜΑ που καταθέτουμε και σ΄ εσάς.)

6.   Έτσι, δεν γνωρίζουμε, εάν, τελικά, ο εντιμότατος Υπουργός προτίθεται, για ανθρωπιστικούς λόγους να εισηγηθεί την επιδότηση του παιδιού μας για επανεξέταση και θεραπεία και φάρμακα στη Μέιγιο Κλινικ.

7.   Το βέβαιον είναι ότι ο εντιμότατος Υπουργός συμφώνησε να φέρει από την Αμερική τα φάρμακα του παιδιού μας, τα ακριβή φάρμακα (δείτε τα εδώ: http://issuu.com/paragrafos/docs) που παίρνει το παιδί μας (παρά τις επανειλημμένες και αστήριχτες επίμονες και αυθαίρετες αρνήσεις τής προαναφερθείσας παιδονευρολόγου και προς μεγάλη θλίψη της κας Σοφίας Κώστα) κι όχι άλλα υποκατάστατα ή παρεμφερή φάρμακα που ίσως δεν ταιριάζουν με τη συμπληρωματική εξειδικευμένη αντιπεπιληπτική Κετογενική Δίαιτα που κάνει το παιδί μας και για την οποία, σημειώστε, δεν υπάρχει κανείς μα κανείς ειδικός στην Κύπρο! (Όσες οικογένειες ξεκίνησαν, τη διέκοψαν άδοξα. Γιατί άραγε; Το ότι μονάχα το δικό μας παιδί συνεχίζει με επιτυχία την Κετογενική Δίαιτα, μάλλον σημαίναι κάτι.)

8.   Γιατί ο κος Υπουργός δεν κάλεσε και τη Διαιτολόγο του Μακαρείου Νοσοκομείου, να την ακούσει, αφού η μισή θεραπεία του παιδιού μας βασίζεται στην εξειδικευμένη Κετογενική Δίαιτα; Γιατί ο κος Υπουργός απέκλεισε ένα τόσο σημαντικό μάρτυρα; 

9.    Το αίτημά μας (έξι σελίδες) και την τεκμηρίωσή του (σχεδόν 100 σελίδες) θα τα βρείτε εδώ: http://issuu.com/paragrafos/docs/0-ypomnhma_______________________________

10.  Συμπληρωματικά ιατρικά αρχεία για το παιδί μας θα τα βρείτε, επίσης  εδώ: http://issuu.com/paragrafos/docs/0-clinic-doc_2005-2012

11. Με βάση το ιστορικό τού παιδιού μας, εάν δεν επιδοτηθεί (ήδη έχουμε κάνει δάνεια τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ για ιατρικούς λόγους - επειδή εμείς πληρώνουμε τα εισιτήρια και τη διαμονή στις ΗΠΑ), με βάση λοιπόν το ιστορικό του παιδιού μας, εάν δεν εγκριθεί η επανεξέταση και θεραπεία της κόρης μας (άλλο παιδί δεν κάναμε) στο εξωτερικό και μάλιστα στη συγκεκριμένη κλινική, όπου κατά καιρούς νοσηλεύεται από το 2005 (απ΄ όταν εκεί ξεκίνησε η θεραπεία του), εάν δεν γίνει η διακομιδή αυτή, κινδυνεύει όχι μόνο η υγεία της κόρης μας αλλά και η ζωή της. 

12. Ως εκ τούτου παραβιάζεται κατάφωρα το δικαίωμα τής ζωής και τής υγείας τής κόρης μας και αυτά τα δικαιώματα οφείλει η ευνομούμενη Πολιτεία μας να της τα αποκαταστήσει.

13. Είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε ό,τι πληροφορίες και στοιχεία μάς ζητηθούν και να λάβουμε μέρος σε όσες ακροάσεις επιθυμείτε. Λέμε την αλήθεια και μόνο αυτήν και αγωνιζόμαστε για την υγεία και τη ζωή του παιδιού μας τίμια, ορθολογικά, επιστημονικά και ανθρωπιστικά.

Με εμπιστοσύνη και τιμή

Οι γονείς:

Αντιγόνη Καλλιμάχου, Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής
και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία

Κωνσταντίνος Καλλίμαχος, συγγραφέας/εκπαιδευτικός και Εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία
Επιδαύρου 8, Πλατύ Αγλαντζιάς
2114 Λευκωσία

τηλέφωνα επικοινωνίας: 22462252, 99694461 και 99412779

ΥΓ.1  Εάν υπάρχει δυσκολία στο "κατέβασμα" ή στην εκτύπωση των αρχείων, που παραπέμπουν τα πιο πάνω λινκς, σας παρακαλούμε ειδοποιήστε μας να σας τα φέρουμε ιδιοχείρως και αυτά και ό,τι άλλο μας ζητηθεί.

ΥΓ.2  Εάν, εν τω μεταξύ, ο εντιμότατος Υπουργός επανεξετάσει το Αίτημά μας και δικαιώσει το παιδί μας, ή εάν εν τω μεταξύ το Αίτημά μας ικανοποιηθεί, για ανθρωπιστικούς λόγους, ύστερα από την παρέμβαση άλλων αξιωματούχων της Πολιτείας μας, θα σας ενημερώσουμε πάραυτα.