1. Για τον Προκόπη Παυλόπουλο - νυν Πρόεδρο Δημοκρατίας
Έρχεται ο εκλεκτός φίλος, συμφοιτητής και συγκάτοικος, ο Βαγγέλης και μου λέει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος τον αδίκησε στο Διοικητικό δίκαιο, γιατί, αν και είχε απαντήσει ορθά και τις δύο ερωτήσεις, εντούτοις εκείνος τού έβαλε τέσσερα! Δεν τον είχα ξαναδεί τόσο πολύ στεναχωρημένο και είπα να τον συνδράμω, αφού είχα ανάλογη εμπειρία: "θα είδε μόνο την απάντησή σου στη μία σελίδα και δεν γύρισε στην επομένη. Πήγαινε και ζήτα του, με το καλό, να επαναξετάσει το γραπτό μπροστά σου".
Και πήγε. Διαβάζουνε μαζί στην πρώτη σελίδα την πρώτη απάντηση, "4 στα 5, κόπηκες", λέει ο Παυλόπουλος και κλείνει τον γραπτό. - "Μα", του λέει ο Βαγγέλης, "απάντησα και στην άλλη ερώτηση, στην άλλη σελίδα". Διαβάζουνε μαζί και την άλλη, "άριστα" του λέει, και αντί να του βάλει τουλάχιστον 8 - τι έκανε ο Παυλόπουλος; - ξανακλείνει το γραπτό και του λέει πάλι "τέσσερα", με το έτσι θέλω, κοιτάζοντας αλλού και δείχνοντάς του την πόρτα!
Ο Βαγγέλης Τσαμπαλάς δεν ήταν κανένα φοιτητάκι που διάβαζε την τελευταία στιγμή και ούτε καταδεχότανε ποτέ να ζητιανέψει βαθμούς. Ο Ευάγγελος, όπως μου αρέσει να τον προσφωνώ, ήταν και παραμένει ένας άνθρωπος με πάθος για γνώση και δικαιοσύνη. Από τότε, σεμνά και αθόρυβα, συστηματικά και με ιδρώτα έχει μαζέψει ένα κάρο πτυχία (πτυχίο νομικών και πολιτικών επιστημών, άλλο πτυχίο οικονομικών και άλλο πτυχίο Ιατρικής (!), ειδικότητα στην Νευρολογία, μεταπτυχιακά και κόντρα μεταπτυχιακά, άλλα στη διοίκηση της Υγείας, άλλα στα οικονομικά της Υγείας και άλλα στο Αλτχάιμερ και τώρα ξεκίνησε και τη Φιλοσοφική! Αυτός ήτανε και είναι ο Βαγγέλης!
Αυτόν τον φοιτητή αδίκησε ο Παυλόπουλος μόνο και μόνο επειδή δεν είχε το ηθικό σθένος να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος και να ζητήσει συγγνώμη! Προφανώς, το υπερτροφικό του "εγώ" ποτέ δεν θα του επέτρεπε έναν τέτοιο... ξεπεσμό! (Ακούς, να ζητήσει συγγνώμη από ένα... φοιτητάκο!)
Αυτόν τον... δίκαιο άνθρωπο τον έκανε Πρόεδρο Δημοκρατίας ο... Τσίπουρας (γνωστός και ως... Τσιμπούρας ή και... Τσιπούρας).
Μετά τιμής,
Κάπα
2. Για τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά - επικεφαλής Βουλευτή Επικρατείας τού ΣύΡιζα
Στην άλλη άκρη βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, τον οποίο καλώς ο... Τσίπουρας (είπαμε, γνωστός και ως... Τσιμπούρας ή και... Τσιπούρας) έθεσε επικεφαλής στο Επικρατείας. Δεν υπάρχει ισάξιος κοινωνιολόγος τού Τσουκαλά στην Ελλάδα, ίσως ούτε και στην Ευρώπη. Όσοι γνωρίζετε και παρακολουθείτε το έργο του και το έργο των συναδέλφων του, δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου (ασχέτως εάν εγώ προσωπικά, εδώ και χρόνια κρατάω πλέον αποστάσεις από την οπτική τού Τσουκαλά - μπορεί, ένεκα της ασχετοσύνης μου).
Ως φοιτητές, ήμασταν μια παρέα, άπαντες αριστούχοι: ο Κώστας Δημουλάς (τώρα διδάσκει στο Πάντειο), ο Βασίλης Φούσκας (διαπρέπει στις Διεθνείς Σχέσεις - ήλθε για λίγο στον Παν. Πειραιώς και επέστρεψε πάλι ο άνθρωπος στη Βρετανία και γλίτωσε), η Δήμητρα Τζανάκη (προσπάθησε να δώσει κάτι στις εν Ελλάδι ατροφικές Γυναικείες Σπουδές - αλλά στου κουφού την πόρτα...), η Μαριλένα Σημίτη (διδάσκει στο Παν. Πειραιώς), ο Βαγγέλης Τσαμπαλάς (τα είπαμε νωρίτερα) και η ταπεινότητά μου. Ήταν και η Ελένη η Στεφανάκη, η οποία είχε από νωρίς στραφεί στα ναυτιλικά/τουριστικά - κορίτσι με ακεραιότητα και αυτοσαρκαστικό χιούμορ.
Κάποια στιγμή, εντόπισα μία αντίφαση σε ένα από τα βιβλία τού Τσουκαλά. Το επισημαίνω στο Βαγγέλη, και μου λέει "εσύ κάνεις λάθος". Το δείχνω στο Βασίλη, ομοίως. Ο Κώστας και οι άλλοι κοίταξαν με μισό μάτι. -"Ρε παιδιά", επέμενα εγώ, "στο υποκεφάλαιο ισχυρίζεται κάτι το οποίο όμως αναιρείται από την καταληκτική παράγραφο"! Αγρόν ηγόρασαν. Επειδή όμως είμαι παθολογικά ξεροκέφαλο άτομο (σε σημείο που προτιμάω να εκτεθώ παρά να υποχωρήσω), μια και δυο, χτυπάω την πόρτα του Τσουκαλά, του λέω στα ίσια το και το, παίρνει το βιβλίο του, διαβάζει μια φορά την παράγραφο, την ξαναδιαβάζει άλλη μία και μου λέει "έχετε δίκαιο, κύριε Καλλίμαχε, έκανα λάθος. Στην επόμενη έκδοση σάς υπόσχομαι να το διορθώσω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!"
Βέβαια, είχε και ο Τσουκαλάς σοβαρά ελαττώματά - και ποιος δεν έχει; Συχνά έβαζε την αξιοκρατία δεύτερη και τη φιλία πρώτη (μήπως κι εγώ αυτό δεν κάνω;). Αν δηλαδή έπρεπε να ψηφίσει υπέρ τού ενός ή του άλλου για πλήρωση θέσης στο ΔΕΠ, επέλεγε τους φίλους του και όχι τους "άλλους" που μπορεί να ήταν και καλύτεροι. Και εδώ όμως ήταν ανώτερος: ομολογούσε το ελάττωμά του ακόμη και στους θιγμένος και ουδέποτε έπαιζε παιγνίδια πίσω από την πλάτη τους. Αυτός ήταν το Τσουκαλάς! Ιδιότυπος Έλληνας ευπατρίδης!
Α, να μην ξεχάσω την απογοήτευση. Πρόκειται για το πρόσφατο άρθρο του:
Από τη δίνη του κυκλώνα στο μάτι της ελπίδας - γνώμες - Το Βήμα Online
Μετά τιμής,
Κάπα
3. Για το ΠΟΤΑΜΙ τού Σταύρου Θεοδωράκη
Το ΠΟΤΑΜΙ τού Σταύρου Θεοδωράκη (του οποίου ήμουν εγγεγραμμένο μέλος/εθελοντής) τελευταία με ξένισε πολλάκις, ωστόσο του έδινα συγχωροχάρτια λόγω της απειρίας του. Προ ημερών όμως μού έδωσε τη χαριστική βολή δις, καθώς αποκαλύπτεται ότι εν μέρει είναι στελεχωμένο από ορισμένα άτομα εντελώς ανώριμα, όπως π.χ. ο Λυκούργος Λιαρόπουλος (πρώην τομεάρχης Υγείας του Ποταμιού) που έγραψε στο Facebook: "Γερουν γερά! Σπάστου τον τσαμπουκά". Ενθάρρυνε δηλαδή τον
ασυμπαθέστατο Γερούν Ντάισελμπλουμ, να σπάσει τον τσαμπουκά τού Βαρουφάκη! Γαμώ το, δηλαδή! Λίγο μετά, έλαβα sms από το Βαγγέλη που με μάλωνε: "αυτό είναι το ΠΟΤΑΜΙ που μου σύστηνες;"
Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα. Σειρά έχει το δεύτερο:
Επί χρόνια σχολιάζω και στηρίζω στοχασμούς τού πολυαγαπημένου φίλου συγγραφέα Νίκου Δήμου και ουδείς και ουδέποτε με λογόκρινε! Το έπραξε όμως για πρώτη φορά το PROTAGON τού Σταύρου Θεοδωράκη και μάλιστα, εικάζω ότι υπέστην τη λογοκρισία από συνεργάτη του, είτε γιατί ο λεγάμενος βαρέθηκε απλώς να διαβάσει (και διέγραψε) αυτά που έγραφα είτε επειδή δεν του άρεσε η αυστηρή κριτική μου στο ΣύΡιΖα είτε διότι ξέφευγα από τις θέσεις του Ποταμιού! Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: λογοκρισία!
Του ζήτησα εξηγήσεις. Τίποτε. Του ξαναέδωσα και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, τσιμουδιά. (Ε, βέβαια, αφού είναι χεσμένος, τι να πει...)
Και αναρωτιέμαι, με αυτό το ήθος περιμέναμε το ΠΟΤΑΜΙ να κάνει τη διαφορά; Αν και στο ΠΟΤΑΜΙ αναπαράγονται οι αθλιότητες που βλέπεις στα "παλαιά κόμματα", γιατί οι ορθολογίζοντες φιλελεύθεροι πολίτες να επιλέξουν το ΠΟΤΑΜΙ και να μη ρίξουν λευκό;
Να μην τα πολυλογώ: έχω την αίσθηση ότι στο ΠΟΤΑΜΙ, "πριν αλέκτωρα φωνήσαι", το παίζουν εξουσία και καλά!
Οπότε, άντε στο καλό σας παιδιά!
Μετά τιμής,
Κάπα