Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Σαν σήμερα "στου Μόρφου" *

Δουλεύω όλη μέρα και μερικές φορές δεν προλαβαίνω να πω στον παππού ούτε καλημέρα. Σήμερα όμως σηκώθηκα από τα χαράματα και πήγα στην μπροστινή αυλή που έχει ωραία σκιά, για να πιουμε μαζί καφέ, περιμένοντας τον ταχυδρόμο που κατά τους υπολογισμούς μας μάλλον σήμερα θα έφερνε το φάκελο με τις φωτογραφίες από την Αμερική.

Σε λίγο άρχισαν να ουρλιάζουν οι σειρήνες. "Δεκαπέντε, σήμερα", λέει ο παππούς σκεφτικός. ΤΟΤΕ, τέτοια μέρα, ήταν στα χωράφια, στο Συριανοχώρι, πέντε μίλια έξω από τη Μόρφου, προς τον Καραβά μεριά, και τέτοια ώρα ήλθε κλαίγοντας η θεία για να του πει ότι έγινε πραξικόπημα, σκότωσαν τον Μακάριο και πως καλά θα κάνει να φύγει από τις ερημιές, γιατί κυκλοφοράνε πολλοί οπλισμένοι κι απ΄τις δυο παρατάξεις και μπορεί να μπλέξει.

Η αλήθεια είναι οτι στο χωριό είχε μονάχα τέσσερις μακαριακούς "Πυρκώτες" [από τον Πύργο Τηλλυρίας] οπλισμένους, που κάνανε σχέδια να μαζέψουνε τον κόσμο στη Μητρόπολη, να τους μοιράσουν καλάσνικοφ κι από εκεί να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες. Την άλλη μέρα μαζεύτηκαν "καμιά διακοσσά" στην εκκλησία και άρχισαν να κουβεντιάζουν, να φωνάζουν, να τσακώνονται και να βρίζουν. Δεν συμφωνούσαν με τους τέσσερις. Δεν είχαν όπλα, παρά μονάχα κάτι κυνηγετικά. Αλλά και πάλι ήταν οικογενειάρχες. Ποιος μπορουσε να αφήσει την οικογένειά του για να τα βάλει με τους πραξιοπηματίες;

Φαίνεται ότι κάποιοι αντιμακαριακοί ειδοποίησαν τη Λευκωσία από πολύ νωρίς και προτού μεσημεριάσει έφτασε στο κέντρο του χωριού, έξω από τη Μητρόπολη, ένα άρμα με τέσσερις στρατιώτες μέσα, έξι επάνω κι έναν "καλαμαρά" [ελλαδίτη] αξιωματικό. Ο παππούς, η θεία και το σόι της μένανε απέναντι από τη Μητρόπολη και μαζί με τους άλλους γειτόνους, που είχανε βγει κι αυτοί στα μπαλκόνια τους, παρατηρούσαν σιωπηλοί τα γεγονότα.

Κατεβαίνει ο "καλαμαράς" και παραγγέλνει με το Μουχτάρη, στους εντός της εκκλησίας συγκεντρωμένους, να παραδώσουν τον οπλισμό τους αμέσως και να μην ανησυχούν, "λόγω τιμής" δεν θα συλληφθεί κανένας, δεν θα χάσουν τα όπλα τους, θα τους δοθεί απόδειξη και μετά από μέρες που θα ηρεμήσουν τα πνεύματα θα τους επιστραφούν. Οι διακόσιοι που ήταν μέσα στην εκκλησία, αρπάχτηκαν μεταξύ τους για τα καλά, στο τέλος όμως πειθάρχησαν. Ένας ένας, έβγαιναν, έδιναν το όπλο, έπαιρναν απόδειξη και έκαναν στο πλάι, κοιτάζοντας με περιέργεια μέσα στην εκκλησία, σαν και να περίμεναν ότι κάτι θα συμβεί.

Οι τέσσερις "Πυρκώτες" δεν βγήκαν έξω, ούτε παρέδωσαν τα όπλα, παρά πήδηξαν από ένα πλαϊνό παραθύρι και ταμπουρώθηκαν στο διπλανό σπίτι. Οταν είδαν ότι όλοι παρέδωσαν τα όπλα στην αστυνομία και το άρμα έβαλε μπροστά να φυγει, έριξαν προς τον αξιωματικό και τους στρατιώτες που ήταν πάνω στο άρμα. Ένας στρατιώτης έπεσε τραυματισμένος στο δρόμο, οι άλλοι πήδηξαν κάτω και κρύφτηκαν πίσω από το άρμα και ο πυργίσκος με το μπράουνικ γύρισε κι άρχισε να γαζώνει το σπίτι, αλλά ψηλά, προς τα κεραμίδια, όχι στο ψαχνό. Ο "καλαμαράς" φώναξε ότι αυτές ήτανε προειδοποιητικές βολές κι πως αν δεν παραδοθουν οι οπλισμένοι σε ένα λεπτό, θα κάνουνε το σπίτι κόσκινο. Οι τέσσερις παραδόθηκαν. Τους πήρε το άρμα και φύγανε. Ποιος ξέρεις τι ν΄ απέγιναν...

Πάνω στην ώρα ήλθε κι ο φάκελος με τις φωτογραφίες για να γλυκάνει λίγο τη θλίψη της μέρας, αλλά και τη χρόνια πίκρα που έχω μέσα μου.

Με αισιοδοξία

Κάπα

*Η ετυμολογία του ονόματος Μόρφου είναι αμφιλεγόμενη. Κατά την κυρίαρχη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Μορφώ, προσωνύμιο της θεάς Αφροδίτης. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, επεκράτησε ο τύπος Θεομόρφου. Μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Φράγκους αυτοί, λόγω ιδιώματος, πρόφεραν Τεμόρφου και εξέλαβαν το τε ως το γαλλικό κτητικό μόριο ντε (de). Από αυτή την εκδοχή προέρχεται και το γεγονός ότι η Μόρφου συνήθως αναφέρεται στη γενική, π.χ. πάω στου Μόρφου.[http://el.wikipedia.org/wiki/Μόρφου]

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω Χαρρυ.

Μας ενδιαφερουν τετοια περιστατικα,για να μαθαινουμε την αληθινη ιστορια...

Παντως,ευτυχως που τα 2 κεντρα εξουσιας ,Κυπριακό & Γραικικό πλακωθηκαν μεταξυ τους για τη πρωτοκαθεδρια στη τυρρανια επι των Τουρκων
& ετσι μπορεσε να επεμβει η Τουρκια & να τους απελευθερωσει απο την γραικοκυπριοκρατία...

Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ, κάνεις λάθος:

ευτυχώς που... βιάστηκαν εκατοντάδες γυναίκες;

ευτυχώς που... δολοφονήθηκαν και αγνοούνται χιλιάδες ψυχές;

ή μήπως ευτυχώς που τόσες χιλιάδες των χιλιάδων γυναικόπαιδα πήραν το δρόμο της προσυφυγιάς.

Υπάρχει ένα "ευτυχώς" για το σήμερα:

ευτυχώς που μετά την καταστροφή βάλαμε μυαλό και σήμερα είμαστε δημοκρατικοί και πολιτισμένοι, σε πολυ μεγάλο βαθμό.

πολλά φιλιά

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Κι ομως...

Αν μιλησουμε για εγκληματα πολεμου Τουρκων εναντιον Κυπριων,θα πρεπει να μιλησουμε & για τα εγκληματα της ΕΟΚΑ Β,της ΕΟΚΑ ( Α )που τα υποστηριζε η πλειονοτητα των Κυπριων & συνολικα για τα εγκληματα του αξονα Γραικων - Κυπριων απο το ...1821...

Δες το & απο την αλλη πλευρα...

Τι θα ελεγε ενας Τουρκος Κυπρου ?

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Αγαπητέ Κάπα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά θα βάλω μπροστά ένα δυστυχώς. Δυστυχώς που πάντα πρέπει να υπάρχει μία καταστροφή για να βάλουμε μυαλό και να είμαστε μεταγενέστερα δημοκρατικοί και πολιτισμένοι, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Φίλε harry τα σφάλματα και τα εγκλήματα στο κυπριακό είναι γνωστά και εκατέρωθεν. Τα προηγούμενα όμως εγκλήματα των μεν δεν δικαιολογούν τα κατοπινά των δε.

Και κάτι άλλο, άσχετο με το σημερινό post, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει. Σύμφωνα με αξιολόγηση της U.S. News το Mayo Clinic είναι το δεύτερο καλύτερο νοσοκομείο στις Η.Π.Α. Η Μαρία-Φωτεινή είναι στα καλύτερα χέρια.

Εύχομαι πάντα το καλύτερο

Με αισιοδοξία
Μία καλησπέρα από την Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη τα εγκληματα του αξονα Γραικων-Κυπριων θα μεινουν ατιμωρητα...

"Σφαξε με Γριβα μου ν'αγιασω"...

Το δυστυχως πηγαινει στη μπουνταλωσυνη των Τουρκων ,που ζητουν ...επιστροφη στο καθεστως 1960,ενω δικαιουνται να προσαρτησουν ολο το νησι...

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ,

Δεν τα ξέρεις καλά.

Η Τουρκία δεν δικαιούται να προσαρτήσει απολύτως τίποτε.
Βάσει του διεθνούς δικαίου η Τουρκία διέπραξε έγκλημα και εγκλήματα γι΄ αυτό και έχει καταδικασθεί κατ΄ επανάληψιν με ομόφωνα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (παράνομη εισβολή, εγκληματική κατοχή και εποικισμός).

Το ΕΔΑΔ συνεχώς δικαιώνει Κύπριους που εμποδίζονται, από τον τουρκικό στρατό, να μεταβούν στις κατεχόμενες περιουσίες και η Τουρκία συνεχώς καταδικάζεται σε αποζημιώσεις (για τα χρήματα που έχασαν οι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια που στερούνται τις περιουσίες τους) και διατάσσεται να μην εμποδίσει ξανά τους νόμιμους δικαιούχους από το να προσεγγίσουν και να αξιοποιήσουν κατά το δοκουν τις νόμιμες περιουσίες τους.

Κι εμείς (ως οικογένεια)σκεφτόμαστε πια το δρόμο για το ΕΔΑΔ. Απλώς δεν θέλουμε να προχωρήσουμε ατομικά, αλλά ομαδικά. Προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε μερικοί με γειτονικές περιουσίες στη Μόρφου και να πάμε την Τουρκία στο δικαστήριο, γιατί ο Τουρκικός στρατός μας εμποδίζει να προσεγγίσουμε την περιουσία μας.

Το καλό της ατομικής προσφυγής, όπως λένε, είναι ότι προχωράει κάπως πιο γρήγορα, ενώ της ομαδικής προσφυγής ότι μάλλον κοστίζει λιγότερο.

Με εκτίμηση και αισιοδοξία

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Ολα οσα περιγραφεις ειναι απορροια του Μεγαλου Σφαλματος της Τουρκιας το 1960...

Δεν επρεπε ποτέ να δεχτει ανεξαρτητο κρατος σε δικο της νησι...

Οπως κανουν οι Κινεζοι με τη Ταιγουαν...

Τεσπα,σημασια εχει να διορθωνει κανεις τα σφαλματα του...

Οι Τουρκοι ομως τα επαναλαμβανουν...

Δεν ηξερα οτι εχασες περιουσια. Αν οι Τουρκοι δεν ηταν μλκες επρεπε να σε αποζημιωνουν,3% επι 33 χρονια+τοκο...

Μεχρι το 2007 θα ειχες αποζημιωθει πληρως...

Kαπα είπε...

Αναφέρομαι στην περιουσία της Άλφα (είναι Μορφίτισσα, προσφυγοπούλα).

Εάν το κράτος διακόψει την επιδότηση του παιδιου, η περιουσία που έχουμε στη Μόρφου, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποτε θα μπορέσουμε να ξεπληρώνουμε δάνεια που θα κάνουμε για τα νοσήλια στο Μέιγιο. Και αυτήν την περιουσία τη διαχειρίζομαι τώρα εγώ με γενικό πληρεξούσιο της Αλφα. Εξ ου και η προσυγή που ετοιμάζουμε για το ΕΔΑΔ.

Έρχομαι τώρα στη φράση που λές ότι "η Τουρκία δεν έπρεπε να δεχθεί ανεξάρτητο κράτος σε δικό της νησί".

Φίλε Χάρρυ, πάλι κάνεις λάθος. Η Τουρκία είχε υπογράψει από το 1925 την παραχώρηση της Κύπρου στην Βρετανία, και η Κύπρος από τότε ήταν επιστήμως, όχι τουρκική, αλλά βρετανική.

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Nομιζω οτι οι Οθωμανοι ειχαν "νοικιασει " τη Κυπρο στους Αγγλους ηδη απο το 1871 ( ? ) ...

Το καθεστως Νεοτουρκων-Ατατουρκ δεν δεσμευεται απο προυπαρχουσες συνθηκες...

Επρεπε με το Δικαιο του Εδαφους,σαν παρακτιο νησι,να ενσωματωσει το Κιμπρις στο τουρκικο κρατος...

Ιστορικα σφαλματα που πληρωνονται ακομα...

Για τη περιουσια,μακαρι να δικαιωθειτε...

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ, σωστά νομίζεις.

Εκείνο όμως που δεν ξέρεις είναι το 1925 η Κεμαλική Τουρκία προσυπέγραψε την μεταβίβαση ιδιοκτησίας της Κύπρου στη Βρετανία.

Οσο για τον παντελώς αυθαίρετο συλλογισμό σου περί "δίκαιου του εδάφους", δηλαδή περί ζωτικού χώρου (που ως γνωστόν αγνοεί τον Ανθρωπο και την ανθρωπογεωγραφία) τα είδαμε πως λειτούργησαν από το Χίλτερ που και ιδεολογία τα είχε κάνει και... επιστήμη και... δίκαιο...

Με εκτίμηση

Κάπα

gnik είπε...

@Κ.
Πρέπει να παντρέψουμε τον Χαρρυ με μια αμερικάνα από το Shouth με φάρμα να πάρει και την πράσινη κάρτα να ησυχάσει:))))

Ανώνυμος είπε...

Ο μεγαλος Κεμαλ εκανε & σφαλματα...Ολα τα κρατη εχουν στη κτηση τους τα παρακτια νησια τους...

Τα δε νησια σε κοινη θαλασσα ,τα μοιραζονται 50-50,
π.χ Βρετανια-Φραγκια,θαλασσα Μαγχης,
Φραγκια-Ιταλια,Μεσογειος...

Αφου η Γκρης πηρε τη Κρητη σαν παρακτιο,διωχνοντας μαλιστα & το 40% των κατοικων που ηταν Τουρκοι,τοτε & η Τουρκια δικαιουται το Κίμπρις σαν παρακτιο...

Αντιθετα,
το Δικαιο του Αιματος εχει...αιμοτοκυλησει την ανθρωποτητα.
Οι Γραικοι με το Δικαιο του Αιματος εισβαλλουν σε χωρες με 5% & 10% μειονοτητα Γραικων & τις αποκαλουν... "πατρογονικά εδαφη"...

Ενω με το Δικαιο του Εδαφους,που ειναι η νορμα στα πολιτισμενα κρατη,δικαιωματα επικρατειας εχουν σε χωρες με 50%+ πληθυσμο ομοεθνη...

Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ, αρχίζω να πιστεύω ότι η Ιστορία δεν σου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Αν τη συμπαθούσες, θα την μελετούσες από επιστημονικά εγχειρίδα κι έτσι δεν θα έλεγες τα μισά από όσα λές για την Κύπρο.

Τώρα τι λές πάλι;

Οτι η γκρης πήρε την Κρήτη ως... παράκτιο νησί!!! και μετά κάνεις έναν απίστευτο αναλογικό συλλογισμό, άρα και το παράκτιο... κιμπρις... έπρεπε να παιει στο ταρκ...

Φίλε Χάρρυ,

Η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου αρχικώς πήγαν στη Γκρης με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου που τερμάτισε τον β΄ Βαλκανικό (Ελλάδα, Σεβία, Ρουμανία και Τουρκία εναντίον της "μεγάλης" βουλγαρίας) και οριστικοποιήθηκε με τη Συνθήκε της Λωζάνης το 23. Καμία σχέση δηλαδή με τα... παράκτια...

Και βέβαια, τότε, το ΄23 η Τουρκία αποδέχθηκε τα περί νησιων στην Γρης (πλην Ιμβρου και Τενέδου) καθώς η Ελλάδα είχε αξιόμαχο στόλο, ενώ η Τουρκία δεν είχε. Επρόκειται δηλαδή περί συσχετισμού των τότε δυνάμεων.

Βλέποντας τώρα η Τουρκία ότι συσχετισμός άλλαξε υπέρ της, επιχειρεί να κάνει τα δικά της. Μόνο που τώρα δεν βρισκόμαστε στα 1923 ούτε καν στο 1974.

Ευτυχώς υπάρχει η ΕΕ, το ΕΔΑΔ κοκ

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Ή δεν καταλαβαινεις τη σκεψη μου ή δεν θελεις...

Το μοιρασμα εδαφων & νησιων εγινε συμφωνα με το Δικαιο του Εδαφους & τη δυναμη των κρατων εκεινη την εποχη...

Ετσι,2 νησια με τουρκοσπορους ( αλλα οχι Τουρκους) πηγαν στη Τουρκια,τα αλλα...98 στη Γκρης...

Η δικαιη μοιρασια ειναι 50-50.

Αφου λοιπον η Γκρης πηρε τη Κρητη & οι εκει Τουρκοι διωχτηκαν στη Τουρκια,η Τουρκια πρεπει να παρει το Κιμπρις & οι Κυπριοι να μεταναστευσουν στη Γκρης...

Δικαιη μοιρασιά,σωστα ?

Απο ενα μεγαλο νησι το καθε κρατος...

Οπως η Φραγκία τη Κορσικη & η Ιταλια τη Σαρδηνια...

Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ, μάλλον εσύ δεν θέλεις να καταλάβεις ότι εδώ δεν πρόκειται για "δίκαιη" ή "άδικη" μοιρασιά. Πρόκειται για εδάφη που κατακτήθηκαν με πολέμους: η μεν Κρήτη με τους Βαλκανικούς, η δε Κύπρος, πολύ νωρίτερα, (εξαιτίας των δανείων που είχε κάνει ο Σουλτάνος κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο) "νοικιάστηκε" τάχα προσωρινά στη Βρετανία.

Τα περί "δικαίας ή άδικης" μοιρασιάς είναι εντλελώς αυθαίρετες και ανιστόρητες σκέψεις, δηλαδή κουβέντες του καφενείου που στερουνται κάθε επιστημονικότητας, για τον απλούστατο λόγο ότι το κίμπρις, από το 1878 δεν ανήκε καν στην τουρκιά.

Πάντως, παλαιότερα (με πολλά προβλήματα) και τελευταία (με λιγότερα) οι αρχες που ισχύουν είναι αυτες της πλειοψηφίας και της εθνικής αυτοδιάθεσης. Βάσει αυτών διαλύθηκε ο Σοβιετική Ένωση, η Τσεχοσλοβακία και Γιουγκοσλαβία. Βάσει αυτών ζητάει και η Τουρκία την ύπαρξη χαλαρής ομοσπονδίας στην Κύπρο όπου το 20% του συνολικού πληθυσμού (Τουρκοκύπριοι και έποικοι) θα πάρουν το 28% των εδαφών [τώρα έχουν το 38%] και το 80% του πληθυσμού που είναι Ελληνοκύπριοι, θα πάρουν τα υπόλοιπα εδάφη, με εξαίρεση φυσικά το 10% των συνολικών εδαφών που ανήκουν στην Βρετανία και τις "κυρίαρχες βρετανικές βάσεις".

Άλλο η συζήτηση σε επιστημονική βάση κι άλλο το "ως εμοί δοκει" που φυσικά είναι δικαίωμα όλων μας, στερείται όμως ακόμη και ψυχίων επιστημονικότητας.

Με εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Σου εξηγω τους κανονες του Διεθνους Δικαιου,στους οποιους βασιζεται η σκεψη μου & δεν καταλαβαινεις...

Η " αυτοδιαθεση " των λαων εμπιπτει στο Δικαιο του Αιματος...

Ολα τα κρατη εχουν ενσωματωσει τα παρακτια νησια τους,εκτός της Τουρκιας.

Εσυ βεβαια τα βλεπεις οπως σε συμφερει...
Και η Κρητη στον "ελληνισμο " & το Κιμπρις...

Σημασια εχει οτι αν οι Τουρκοι δεν ηταν χαιβανια,τωρα θα ειχατε αποζημιωθει & με τοκο...

Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ,

δεν μου εξηγείς κανένα κανόνα του Διεθνούς δικαίου, γιατί κανένας κανόνας του Διεθνούς δικαίου δεν βασίζεται στη σκέψη σου. Απλώς λές μια κουβέντα η οποία αν και δεν ανταποκρίνεται σε καμία απολύτως πραγματικότητα, αν και είναι εντελώ αυθαίρετη, υποκειμενική και εξωεπιστημονική, παραμένει, όπως ευπρόσδεκτη γιατί είναι κουβέντα από φίλο καμωμένη.

Παρακάτω λες:

"Εσυ βεβαια τα βλεπεις οπως σε συμφερει...
Και η Κρητη στον "ελληνισμο " & το Κιμπρις..."

Φίλε Χάρρυ, εγώ δεν θα μπορουσα να πω ποτέ κατι τέτοιο. Ό,τι λέω βασίζεται "σε επιστημονικές εγγραφές" μιλάω ουδέτερα. Λέω αυτά που είναι καταγεγραμμένα, ό,τι δηλαδή έχει γίνει και δεν ανακατεύω μέσα δικές μου σκέψεις και εικασίες, όπως κανεις εσύ, και γι΄αυτό οι σκέψεις σου εκπίπτουν στον υποκειμενισμό και την αυθαιρεσία.

Εάν όμως θέλεις το δικό μου όραμα για την Κύπρο, τα πράγματα είναι απλά:

θέλω μια Κύπρο, δίχως μητέρες πατρίδες, δημοκρατική, αντιεθνικιστική, αντιρατσιστική, φιλελεύθερη, μια Ανοιχτή Κοινωνία που θα προκύψει μέσα απο αμοιβαίες παραχωρήσεις Ε/Κ και Τ/Κ. Και αυτό θα γίνει μονάχα όταν εμείς αρχίσουμε να πονάμε και να σκεφτόμαστε τα δίκαια των Τουρκοκυπρίων και τ΄ ανάπαλιν.

Με εκτίμηση

Κάπα

harryspeak είπε...

Σου μιλαω για Δικαιο του Αιματος & του Εδαφους & μου λες για...αυθαιρεσια...

Δεν μπορεις να μπεις στο πνευμα μου...

Οσο για τη Κυπρο,βλεπω οτι & εσυ εισαι μεσα στη κοσμοθεωρια του "ελληνισμου"...

Στη Κυπρο υπαρχουν ουσιαστικα 3 εθνη...

Οι Κυπριοι που θεωρουν εαυτους " ελληνες",ιδιο εθνος με τους Γκρεκους,
οι Κυπριοι που θεωρουν εαυτους Κυπριους,συγγενες μεν αλλα διαφορετικο εθνος απο τους Γκρεκους
& οι Τουρκοι,ιδιο εθνος με Τουρκους Τουρκιας...

Συν βεβαια τις εθνοτητες Αρμενιων κλπ...
Το νησι πρεπει να χωριστει στα 2 & το βορειο να ενσωματωθει στη Τουρκια.
Το δε νοτιο,ας κανει ο,τι θελει...

Τερμα οι παρα φυσιν " ενωσεις "...

Εγω δεν βλεπω κανενα στο Αμερικα να ζηταει ενωση με Καναδα,ενω τα 2 εθνη ειναι αδελφια & υπαρχει γεωγραφικη συνεχεια...

Kαπα είπε...

Φίλε Χάρρυ, λές:

1. "Σου μιλαω για Δικαιο του Αιματος & του Εδαφους & μου λες για...αυθαιρεσια..."

Και σου απαντώ ότι αυτά που λές δεν είναι επιστημονικές κατηγορίες, δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως από επιστημονική άποψη. Εκτός εάν θέλεις να εξηγήσεις, να τεκμηριώσεις και να καταλάβω. Διαφορετικά είναι φράσεις αυθαίρετες, δηλαδή υποκειμενικές, αόριστες και ασαφείς που εννοούν τα πάντα και δεν λένε τίποτε. Δώσε εξηγήσεις και διευκρινίσεις για να συνεννοηθουμε. [Παρεμπιπτόντως υπάρχει δίκαιο της θάλασσα, δίκαιο του εδάφους, και του εναερίου χώρου, όπως προκύπτει μέσα από τις διμερείς συμφωνίες και τις όποιες διακηρύξεις του ΟΗΕ είναι αποδεκτές από ολους τους ενδιαφερομένους.]

2. Λές

"Οσο για τη Κυπρο,βλεπω οτι & εσυ εισαι μεσα στη κοσμοθεωρια του "ελληνισμου"..."

Εάν, φίλε Χάρυ, διάβασες αυτά που έγραψα πριν στο σχόλιό μου και κατέληξες στο συμπέρασμα ότι ανήκω στη... κοσμοθεωρία του ελληνισμού, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα: ή δεν ξέρεις να διαβάζεις ή εγώ δεν ξέρω να γράφω. Και επειδή ίσως δεν ξέρω εγώ τι λέω, σε βοηθώ διευκρινίζονται ότι αποδέχομαι πληρως τη θέση Χριστόφια και το όραμά του, αν και δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά φιλελεύθερος.

3. Λες:

"Οι Κυπριοι που θεωρουν εαυτους " ελληνες",ιδιο εθνος με τους Γκρεκους,
οι Κυπριοι που θεωρουν εαυτους Κυπριους,συγγενες μεν αλλα διαφορετικο εθνος απο τους Γκρεκους
& οι Τουρκοι,ιδιο εθνος με Τουρκους Τουρκιας...
Συν βεβαια τις εθνοτητες Αρμενιων κλπ...
Το νησι πρεπει να χωριστει στα 2 & το βορειο να ενσωματωθει στη Τουρκια.
Το δε νοτιο,ας κανει ο,τι θελει..."

Φίλε Χάρρυ, μπερδεύει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, που είναι κατοχυρωμένο και από τον ΟΗΕ και από την ΕΕ και τη συνθήκη του Αμστερνταμ, με τον εθνοτικό εθνικισμό που θέλει λύσεις εθνοπολιτικές, επιβολη δηλαδή του έθνους στο κράτος.

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διαφυλάξει τη γλώσσα και τις παραδόσεις του, τη θρησκεία του και τα έθιμά του. Κανείς όμως δεν έχει διακαίωμα να τα επιβάλει στους άλλους. Η Κύπρος που οραματιζόμαστε και μπορεί να έχει μέλλον, κατά τις συμφωνίες του 77 και του 79, οι οποίες είναι και η βάση των τρεχουσών συνομιλιών, θα πρέπει να είναι Δικοινοτική, Διζωνική, Διπεριφερειακή, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία ενιαία κυβέρνηση, δίχως προστατες. Προσωπικά μάλιστα, δέχομαι και τη δυνδιοικηση σε ποσοστό πενηντα πενήντα. Φτάνει να φύγουν οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας. (Για τη βρετανία, δεν μιλάμε. Ας μείνει. Και να θέλουμε, δεν πρόκεται να εγκαταλείψει το 10% των εφαφών που θεωρεί ότι ανήκουν στην βρεατανική κυριαρχία - μάλλον επειδή η Κύπρος είναι νησί... παράκτιο...)

4. Φίλε Χάρρυ, λές επίσης:

"Εγω δεν βλεπω κανενα στο Αμερικα να ζηταει ενωση με Καναδα,ενω τα 2 εθνη ειναι αδελφια & υπαρχει γεωγραφικη συνεχεια..."

Φίλε, μάλλον δεν έχεις παει ποτέ στον Καναδά. Γιατί τότε θα ήξερες ότι κανείς Καναδός δεν θα ήθελε να ζήσει στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί αμερικανοί θα ήθελαν να ζήσουν στον Καναδά. Θα ήξερες επίσης, ότι υπάρχει το Κεμπέκ, που δεν έχει καμία σχέση με τις ΗΠΑ. Ούτε οι καναδέζικες κρατικες δομές, οι εκπαιδευτικες και το κράτος πρόνοιας, έχουν σχέση με τις ΗΠΑ.

Τους χωρίζει χάος.

Σε φιλω

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Ας συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε & το κλεινουμε εδω...

Ανώνυμος είπε...

Ωχ,δεν ηξερα για την επιδεινωση...

Ανοιξε τα σχόλια στο νεο ποστ.

Η αντεπιθεση των ναζι στις Αρδεννες θα ηττηθει,τελικα...